Србија је посвећена развијању односа са Сједињеним Америчким Државама у будућности, поручио је председник Александар Вучић у видео обраћању учесницима пријема, који је синоћ организовала Амбасада Републике Србије у Вашингтону поводом 140 година успостављања билатералних односа две државе.

Вучић је истакао да две нације сарађују на идеалима слободе и правде који повезују грађане две државе.

"Током 140 дипломатских односа имали смо и тешких тренутака поготово током деведесетих година. Уверавам вас да је Србија посвећена развијању наших односа у будућности. Да уживају вредности слободе и једнакости. Нека дуго живи пријатељство наших народа и држава", рекао је Вучић.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић рекао је да су Србија и САД способне да обликују будуће односе партнерства и сарадње, јер они нису засновани искључиво на остварењима бивших генерација.

"Први пут за наше претке који су без савремених технологија успоставили односе пријатељства и партнерства. Ми заједно можемо додатно да их обликујемо", поручио је Ђурић у обраћању званицама.

Церемонији су присуствовале бројне стране и домаће званице, као и бивше и садашње дипломате.

Први заменик помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента Дерек Хоган, навео је да САД са партнерима настоје да ојачају важне односе са Србијом.

"У недавном писму министру спољних послова Србије Селаковићу секретар Блинкен рекао је да Сједињене Државе подржавају Србију. Јачамо политичку и економску сарадњу како бисмо остварили напредак и чланство Србије у Европској унији", истакао је Хоган.

Говорио је и о партнерству САД и Србије у два светска рата и, како је указао, поздравио лидерство Србије у регионалном повезивању, које ће, како је оценио, бити у корист свих грађана Западног Балкана.

Заменица помоћника америчког секретара за одбрану Лора Kупер, која је задужена за Русију, Украјину и Евроазију, поручила је да односи две земље само јачају и то не само у политичком смислу, већ и када је реч о везама грађана и наших војски.

"Србија игра важну улогу у обезбеђивању регионалне стабилности. Прошлог септембра одржане су војне вежбе наших падобранаца, а имали смо и заједничке састанке у Београду", рекла је Kупер, оценивши да су то охрабрујући знаци за будућу сарадњу.

Приметила је и изражену сарадњу Националне гарде Охаја и Србије која, како је подсетила, траје 15 година.

"Вежбе и кооперација су увек биле двосмерне, јер имамо много да учимо од наших колега из Србије. Такође, Војска Србије ангажована је и у међународним мисијама. Треба да наздравимо за прошлих, али и будућих 140 година. Надам се да ће моја следећа здравица партнерству бити у Србији", истакла је Kупер.

Националне гарде америчке државе Охајо мајора Џон Херис рекао је да две земље имају прилику да се припреме за развој сарадње у наредних 140 година.

"Не можемо ни да појмимо какве потенцијале имамо за то. Желимо исте ствари – светлу будућност наше деце и мир за наше породице. За нешто што ће нас наџивети. Посвећен сам да развијамо поверење и мир у наредних 140 година сарадње. Уверавам вас да је циљ Националне гарде Охаја да настави да гаји поверење међу нама", закључио је Херис.

Током церемоније заменик државног секретара америчке државе Мериленд Луис Борунда уручио је амбасадору Ђурићу специјалну повељу захвалности.

Међу званицама су били и новоименовани амерички изасланик за изборну реформу у Босни и Херцеговини Метју Палмер, као и бивши амерички амбасадор у Србији Kајл Скот, али и други бројни некадашњи амерички и међународни званичници повезани са Србијом и Балканом, попут некадашњег високог изасланика међународне заједнице за Босну и Херцеговину Волфганга Петрича.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)