На иницијативу Амбасаде Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, данас је у Вашингтону Америчко-централноевропска пословна асоцијација први пут организовала округли сто под називом „Бизнис са Балканом“.

Догађај, који је окупио представнике региона и високе званичнике Министарства трговине САД и Стејт дипартмента, имао је за циљ промовисање економских, трговинских и инвестиционих потенцијала западног Балкана ради повезивања са заинтересованим америчким компанијама и привредним организацијама.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић представио је актуелно глобално позиционирање Србије према најновијим економским показатељима који говоре у прилог континуираном позитивном тренду привредног развоја Србије. Такође је изнео кључне предности пословања у нашој земљи као атрактивном инвестиционом окружењу, попут добро развијене инфраструктуре, конкурентне пореске политике, високо квалификоване радне снаге и бројних подстицаја инвеститорима.

„Србија иде пуном паром напред. Чињеница да ћемо и ову годину, упркос пандемији, сасвим извесно завршити међу прве три европске економије са 7,5% раста укупног БДП сведочи о одговорној и мудро осмишљеној економској политици коју водимо,“ нагласио је Ђурић.

Ђурић, чија је и иницијална замисао била организовање оваквог скупа, подвукао је да је наша земља привржена регионалним економским интеграцијама и чврсто опредељена за сарадњу са свим партнерима у нашем делу Европе.

Подсетивши на досадашња достигнућа кроз сарадњу у оквиру концепта „Отвореног Балкана“, амбасадор Ђурић је пренео и да Србија високо уважава подршку САД овој иницијативи као новом и свежем приступу за заједничко јачање економске слике нашег региона, а у складу са европским вредностима и идејама.

„Суштина концепта „Отвореног Балкана“, како га је председник Вучић формулисао заједно са колегама из Албаније и Северне Македоније, јесте олакшање живота грађанима и побољшање животног стандарда, али и изградња поверења и разумевања који ће неизоставно резултирати општом добробити за све укључене стране. То је нова нит која нас све повезује, држи заједно и чини снажнијим као целином, “ указао је Ђурић.

Заменик помоћника министра трговине САД Дејвид Де Фалко пренео је да САД цене билатералне трговинске односе за западним Балканом и да су посвећене даљем проширењу ангажмана у региону.

„Задовољство нам је што ћемо у новој години моћи да повећамо техничку помоћ и идентификујемо додатне привредне прилике за америчке компаније“, рекао је Де Фалко.

На округлом столу, којем су присуствовали и представници великих корпорација попут „Ексон мобил“, „Локид Мартин“, „Рејтеон“ и „Кох индастриз“, било је речи и о организовању посебне трговинске мисије у Србији и Црној Гори следеће године, која би америчким компанијама омогућила директан увид у инвестиционе и индустријске могућности наше земље.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)