Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић постао је данас први амбасадор Србије у Антигви и Барбуди, са седиштем у Вашингтону.

На церемонији уприличеној у гувернерској резиденцији у Сент Џонсу, амбасадор Ђурић предао је акредитивна писма генералном гувернеру Роднију Вилијамсу, чиме је званично преузео дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Србије у овој карипској држави на нерезиденцијалној основи.

„Данас смо исписали дипломатску историју јер смо први пут акредитовали амбасадора Србије у Антигви и Барбуди. Иако су наши дипломатски односи формално успостављени тек 2018. године, са највишим званичницима сам разговарао о конкретним модалитетима сарадње наших држава и народа“, рекао је Ђурић.

Темељ наше досадашње билатералне сарадње јесте програм „Свет у Србији“, кроз који смо младим људима из Антигве и Барбуде омогућили бесплатно студирање у нашој земљи, рекао је Ђурић, те додао да ће у наредном периоду бити додељено више стипендија у знак пријатељства са народом Антигве и Барбуде.

Током посете Ђурић је имао одвојене састанке са вршиоцем дужности председника Владе Стедројем Бенџамином и са министром спољних послова Е.П. Четом Грином, коме је пренео личну захвалност министра Николе Селаковића за учешће на недавном комеморативном састанку поводом обележавања 60. годишњице прве Kонференције несврстаних земаља у Београду.

Осврнувши се на Меморандум о пријатељству и сарадњи који су у октобру потписали министри Селаковић и Грин, Ђурић је оценио да тај документ представља одличну платформу за даље заједничко деловање два министарства на плану остварења обостраних интереса.

Kао важан сегмент сарадње Србије са Антигвом и Барбудом у разговорима су поменути економије и здравство, а посебно је било речи о плану заједничке борбе против пандемије KОВИДа-19.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)