Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се вечерас у Бриселу са министром иностраних послова Литваније Габриелиусом Ландсбергисом.

Министар Селаковић изразио је заинтересованост Србије за интензивирање политичког дијалога и фреквентнију размену посета на високом и највишем нивоу.

Две државе, према Селаковићевим речима, имају велики неискоришћен потенцијал за унапређење обострано корисних економских односа.

Министар Селаковић је саговорника упознао са економским резултатима Србије у протеклих неколико година, нагласивши да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије вируса корона, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи и да убедљиво предњачимо у региону по износу привучених директних страних инвестиција.

Селаковић је истакао да пуноправно чланство у ЕУ остаје спољнополитички приоритет Србије, и изразио очекивање да ће Литванија бити међу државама чланицама које на објективан начин вреднују напредак Србије и подржавају процес проширења ЕУ.

Србија, како је додао, остаје и поуздани гарант стабилности и економског развоја региона, и то је управо и био мотив за покретање иницијативе „Отворени Балкан“, којом Београд на најотворенији и најискренији начин исказује спремност за сарадњу са окружењем и даје подстицај економским процесима у читавој Југоисточној Европи.

Министар Селаковић је литванског колегу упознао са ситуацијом на Косову и Метохији са нагласком на најновијим покушајима Приштине да једностраним актима против српског народа у покрајини дестабилизује прилике на терену.

Београд је, како је истакао, доследно на позицијама да се решења за проблеме на КиМ могу наћи једино компромисом у дијалогу са Приштином, која, како је констатовао, не показује спремност за мирно решавање несугласица и спровођење до сада постигнутих споразума у оквиру бриселског дијалога.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)