Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Каиру са министром иностраних послова Арапске Републике Египат Самехом Хасаном Шукријем и том приликом истакао да, и поред чињенице да наше две државе имају традиционално добре односе, постоји велики простор за унапређење билатералне сарадње на бројним пољима.

Министар Селаковић је, на конференцији за новинаре после састанка, рекао да је постигнута сагласност о томе да традиционално добри односи Србије и Египта почивају на чврстим историјским спонама, и да су у прошлости били одлични, посебно у време председника Насера и Тита, када су у оквиру Покрета несврстаних Југославија и Египат сарађивали на корист читавог независног и слободног света.

„Међутим, оно што чинимо данас не одражава се на нашу историју, већ на нашу будућност. Разговарали смо управо о томе – о унапређењу наших билатералних веза, како на политичком нивоу, тако и у сфери економије“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је констатовао да су Србија и Египат ове године имали фреквентну размену посета на високом нивоу, и да су такви сусрети прилика да сагледамо шта смо учинили у претходном периоду и да направимо планове за будућност.

„Разговарали смо и о темељима наших односа у прошлости, а то је оснивање Покрета несврстаних. Србија ће поново бити место где ће, верујем, све земље оснивачи, као и земље чланице, да се окупе у октобру. За нас ће бити велика част да угостимо председника Сисија у Београду“, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, на састанку је разговарано и о регионалним питањима, ситуацији на Блиском Истоку и Балкану, али посебан акценат стављен је на економску сарадњу.

Двојица министара разговарала су о могућности да се до краја године организује седница Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и седница Заједничког пословног савета, јер, како је обострано констатовано, постоји простор за унапређење наше сарадње у областима као што су пољопривреда, туризам, телекомуникације, енергетика, здравство…

„У 21 веку само снажне нације ће опстати, а снажне нације воде снажни људи. Честитам вашој великој држави и нацији на чињеници да на челу има визионара који вам трасира пут у будућност“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је колегу Шукрија информисао о резултатима борбе Србије против епидемије вируса корона, али и чињеници да је Египат све популарнија туристичка дестинација за грађане наше земље.

„Поносни смо на чињеницу да, према подацима које сам добио овог јутра, у првих седам месеци ове године, према броју становника, ми представљамо највећу туристичку нацију овде у Египту. Више од 140.000 српских туриста посетило је вашу земљу“, рекао је Селаковић.

Министар иностраних послова Египта Самех Хасан Шукри констатовао је, обраћајући се новинарима, да су односи Србије и Египта обележени међусобном солидарношћу.

"Разговарали смо и о успостављању механизама који ће бити на корист два народа и сагласни смо по многим питањима у међународној политици. Планирамо да наставимо нашу сарадњу на различитим нивоима и да радимо на продубљивању у разним областима, нарочито економији", казао је Шукри.

Према његовим речима, председник Египта Абдел Фатах Ал Сиси захвалан је на позиву да учествује на обележавању 60. годишњице прве Конференције Покрета несврстаних, у октобру у Београду.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)