Међународно финале конкурса младих декламатора прозе „Жива класика“ одржано је 1. јуна. Водитељ Првог канала Сергеј Бабајев, позоришни и филмски глумац Михаил Полицејмако, доцент Државног универзитета у Москви „Михаил Ломоносов“, генерални директор Међународног координационог савета дипломаца образовних установа Габријел Анисет Кочофа и позоришне и филмске глумице Нона Гришајева и Ксенија Алфјорова су изабрали најбољих декламатора прозе на руском језику у свету.

Због епидемије Међународно финале одржано је у онлајн режиму, што је заправо допринело конкурсу да постане још већи. Фондација „Жива класика“ је организовала уживо пренос на најпопуларнијим и највећим интернет платформама. Пренос су гледали хиљаде гледалаца. Пред судијама је била тешка одлука.

У Међународном финалу конкурса Србију су представљале:

– Арина Јаковљева – победница националног финала у Србији у категорији „руски као матерњи језик“,

– Светлана Кршљанин – победница националног финала у Србији у категорији „билингвални учесници“,

– Нађа Матовић – победница националног финала у Србији у категорији „руски као страни језик“.

Од 220 учесника из различитих земаља, остало је свега 15 финалиста. Сваки од њих је већ прошао 4 изборне етапе и озбиљно се припремао за победу. Узбудљиви дуели декламатора трајали су четири сата без прекида. На крају, после тешког гласања, у суперфинале су прошле: Светлана Кршљанин (Србија), Нађа Матовић (Србија), Софја Кононова (Холандија), Валериј Русецки (Република Белорусија), Неонила Серова (Аустралија).

Пет победника Међународног конкурса младих декламатора „Жива класика“ наступиће 6. јуна на суперфиналу такмичења на Црвеном тргу у Москви.

Нађа Матовић и Светлана Кршљанин пренели су своје утиске о успесима на конкурсу:

Нађа Матовић (учи руски језик 3 године на дечјим курсевима у Руском дому у Београду):

О конкурсу „Жива класика“ испричала ми је моја наставница руског језика Јулија Даниловић. Ја много волим руски језик и одмах сам пожелела да учествујем и проверим своје знање руског језика.

Текст ми је предложила наставница. Када сам га прочитала највише ми се допао крај, а онда су се у мени пробудиле нада и вера да ћу и ја, као дечак из приче, добити кућног љубимца о којем маштам целог живота!

За конкурс сам се припремала тако што сам пред спавање понављала у себи причу. Највише ми је помогла моја наставница Јулија, њена вера у мене и подршка коју ми је пружала. Није било много тешко наступати онлајн, али је на сцени много пријатније. Када почињем да декламујем, сва брига нестаје и то је један од најпријатнијих осећаја. Осећам се сигурније пред публиком него пред телефоном или компјутером.

Надала сам се да ћу ући у полуфинале, али нисам очекивала да ћу бити међу 5 најбољих. Много сам срећна јер сам успешно наступила у највећем конкурсу у мом животу. То је мој највећи успех и много сам поносна.

Дивно је што су за мене навијали мама и тата, другарице из Руског дома и њихове маме, моји рођаци и ближњи. То ми је помогло да се осећам сигурније. Читала сам неке коментаре које ми је послала моја наставница. Допао ми се коментар из Египта.

За мене „Жива класика“ је могућност да учествујем у конкурсу заједно са другом децом из целог света који говоре на руском и уче руски језик. То је и могућност да некад посетим Русију.

Мој највећи сан је да постанем зоолог и отворим велики азил за животиње.

.

Светлана Кршљанин:

Моја сестра је путовала у „Артек“ на конкурс „Жива класика“. Пожелела сам да и ја одем тамо и решила сам да учествујем.

Мама и ја смо читале књигу Пивоварове и много нам се допала та прича. Има пуно дијалога и емоције. Решиле смо да се спремамо. Доста сам сама осмислила. Није било тешко јер је сама јунакиња приче веома слична мени.

Наравно, декламовање би било једноставније на сцени.

Иначе, учешће у таквом конкурсу као што је „Жива класика“ научило ме је упорности и стрпљењу, зато што сам морала да пробам и наступам неколико пута.

Нисам очекивала да ћу проћи тако далеко и наравно да сам много срећна. Драго ми је и зато што су за мене навијали моји вољени у Русији и Казахстану. Пратили су конкурс и гледали су све етапе.

Хвала конкурсу на могућности да осетим како је бити извођач.

Маштам да отпутујем у „Артек“. Надам се да ће се то остварити.

Конкурс „Жива класика“ одржава се под покровитељством Министарства просвете, Россотруднићества уз грант председника Руске Федерације за развој цивилног друштва, уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Федералне агенције за штампу и јавно информисање. Генерални партнер је компаније „Норникел“, генерални спонзор конкурса је група компанија „Просвета“.

Original Article