Дана 11. августа 2022. године, у граду Каракасу, Боливарска Република Венецуела, одржан је 1. састанак Механизма политичких консултација Србија-Венецуела, у оквиру обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа.

Делегацију Републике Србије предводио је Њ.Е. г-дин Никола Селаковић, министар спољних послова, док је делегацију Боливарске Републике Венецуеле предводио Њ. Е. г-дин Карлос Фарија, министар народне власти за спољне послове.

Састанак политичких консултација карактерисан је високим духом сарадње и стратешким нивоом, и одговарао је интересу две државе пред актуелним историјским изазовима, у актуелном глобалном контексту.

Стране су изразиле обострано задовољство због динамичног развоја успостављеног политичког дијалога, који доприноси јачању билатералних односа.

У том смислу, две делегације су се сложиле да је потребно поновити своју посвећеност консолидацији међудржавних односа, за добробит оба народа, узимајући у обзир сложеност актуелног геополитичког тренутка и изградњу новог глобалног поретка. С тим у вези, венецуеланска страна захвалила је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доприносу јачању мултиполарног и вишецентричног система, заснованог на поштовању општеприхваћених правила и принципа међународног јавног права, посебно истичући принцип територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашња питања суверених држава.

Боливарска Република Венецуела и Република Србија, као највећа наследница некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, баштине дугу традицију борбе за слободу, равноправност, мирољубиву коегзистенцију, антиколонијализам и једнакост међу државама и народима, које су биле водеће идеје Покрета несврстаних држава, чијем су деловању обе стране давале и дају значајан допринос. У складу са тим, обострано је исказана посвећеност мирном и дипломатском решавању свих врста отворених питања, чврсто верујући да политика принудних и рестриктивних мера не доприноси том процесу. У том смислу, обе стране су истакле важност координације заједничких напора у циљу јачања и унапређења постојећих инструмената у систему Уједињених нација за супротстављање и избегавање ове врсте једностраног деловања.

Стране су поново потврдиле задовољство постизањем циљева зацртаних у оквиру Механизма политичких консултација и обавезују се да наставе са јачањем политичког приближавања, како би се олакшало потписивање Оквирног споразума о сарадњи између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле.

Делегације су поновиле значај напредовања у развоју искреног, широког и конструктивног дијалога у циљу постизања узајамно корисних односа, који омогућава реафирмацију и консолидацију капацитета обе земље. Због тога су се сагласиле о потреби подизања нивоа српско-венецуеланских билатералних односа, посебно у актуелном глобалном контексту, у циљу промовисања и успостављања могућности за плодну и стабилну билатералну размену између две државе.

Две стране су посебну пажњу посветиле промовисању заједничких активности, како у форумима тако и у међународним и мултилатералним организацијама, укључујући међусобну подршку у именовању кандидата за руководеће позиције у различитим мултилатералним сценаријима, користећи ове форуме за промовисање поштовања међународног права и права сваке земље да свој економски, друштвени и културни развој оствари у миру.

У циљу додатног зближавања два пријатељска народа и унапређења културне размене, разговарано је о интересу Боливарске Републике Венецуеле за именовање трга Боливар у граду Београду и подизање споменика ослободиоцу Симону Боливару у његово име, као и о интересу Републике Србије за именовање трга и подизање споменика у Каракасу Николи Тесли, једном од најзнаменитијих Срба. Венецуела ће понудити статуу Ослободиоца, а Република Србија статуу Николе Тесле.

Делегације Србије и Венецуеле препознале су напоре уложене у одржавање овог Механизма политичких консултација и изразиле посебно задовољство због потписивања следећих инструмената:
• Споразум о сарадњи у области туризма између и Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле;
• Меморандум о разумевању у области омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства народне снаге за омладину и спорт Боливарске Републике Венецуеле;
• Споразум о међуинституционалној сарадњи између Народне библиотеке Републике Србије и Народне библиотеке Боливарске Републике Венецуеле.

Обе стране су се сложиле да се следећи састанак одржи у 2023. години, у Београду. Тачни датуми састанка биће саопштени дипломатским путем.

Ова заједничка декларација је одобрена и потписана у Каракасу 11. августа 2022. године, написана је у два примерка на шпанском, енглеском и српском језику. Сви текстови су подједнако веродостојни.

За Републику Србију

Никола Селаковић

Mинистар спољних послова

Републике Србије

За Боливарску Републику Венецуелу

Рафаел Фарија Тортоса

Mинистар народне власти за међународне односе

Боливарске Републике ВенецуелеOriginal Article