Вршилац дужности помоћника министра спољних послова за Европску унију, Амбасадор Набојша Кошутић, у својству националног координатора Републике Србије за Централноевропску иницијативу (ЦЕИ), учествовао је на Састанку комитета националних координатора у склопу Самита ЦЕИ, који је одржан 2. и 3. децембра у Будви.

Поред Самита ЦЕИ одржан је и пратећи скуп под називом „Kонференција о економији – Монтенегро 2021“, на којој су високи представници влада земаља Централноевропске иницијативе разговарали о постпандемијској будућности Европе.

На наведеном скупу учешће је узео и амбасадор Небојша Кошутић који је истакао да је пандемија подстакла развој науке, посебно дигитализације у коју Србија много улаже. Нагласио је и да иницијатива „Отворени Балкан“ не поништава појединачне напоре земаља ка чланству у Европској унији, већ чини да се цео процес интеграција додатно убрза.

ЦЕИ окупља седамнаест држава и представља најстарију регионалну организацију на овим просторима. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обратила се учесницима путем видео-линка.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)