У склопу посете покрајини Северна Рајна Вестфалија, амбасадорка Републике Србије у Немачкој Снежана Јанковић посетила је Индустријску и трговинску комору у Дортмунду, која је задужена за привредну сарадњу ове покрајине са Републиком Србијом, и разговарала са директором Штефаном Шрајбером и његовим замеником Вулф-Kристијаном Ерихом. Разговору је присуствовала и генерални конзул Републике Србије у Диселдорфу Бранислава Перин.

Штефан Шрајбер и Вулф-Кристијан Ерих су изразили задовољство због посете амбасадорке и информисали је о комори у Дортмунду, која има око 65 хиљада чланова и покрива подручје од око 1,2 милиона становника. Фокус коморе и њених чланица је у овом тренутку на технолошки оријентисаним компанијама, савременој индустрији, иновацијама и сектору услуга. Економске односе са Србијом су оценили као традиционално добре. Чланови Коморе у Дортмунду имају дугу и добру сарадњу са партнерима из Србије, а потенцијалне области за унапређење сарадње су металска индустрија, пољопривреда, индустрија намештаја и ИТ, као и област безбедности животних намирница.

Амбасадорка Јанковић је, захваливши на пријему, информисала о веома доброј укупној економској сарадњи између Србије и Немачке, све већем обиму спољнотрговинске размене и немачким инвестицијама у Србији, које су довеле до запошљавања преко 76 хиљада радника. Нагласила је нашу спремност за даље унапређење свих облика билатералне сарадње са Немачком, првенствено економске.

Амбасадорка је подвукла спремност да кроз организацију директних контаката привредника и тематских скупова посвећених појединим гранама индустрије подржимо њихово боље повезивање и упостављање пословних односа, у вези са чим су договорене конкретне активности.

Original Article