Први саветник Амбасаде Републике Србије у Дохи Слободан Радека учествовао је на редовном онлајн припремном састанку за предстојеће Светско првенство у фудбалу, које се одржава у новембру ове године. На првенству света учествује и фудбалска репрезентација Србије.

Састанак је организовало је врховно тело државе Катар задужено за координацију свих активности у вези са првенством. Редовни састанци се одржавају једном месечно, с тим да је предвиђено да се они интензивирају како се првенство буде приближавало.

Тема састанка био је транспорт гостију и навијача током Мундијала, будући да се очекује да у Катар дође неколико милиона посетилаца.

Наглашено је да је Катар уложио велика средства и да ће у функцији транспорта бити метро, градски аутобуси, као и бројна такси возила. По први пут ће гледаоци бити у могућности да гледају више утакмица у току једног дана, будући да се свих осам нових стадиона, где ће се играти утакмице, налазе релативно близу.

"Доха Порт" ће бити у функцији за бродове за крстарење, а предвиђено је да током Светског првенства ради и други "Међународни аеродром Доха", поред садашњег аеродрома "Хамад", који има капацитет од чак 53 милиона путника годишње.

Рентирање возила се не охрабрује будући да ће цео централни део Дохе бити затворен за саобраћај, а неће бити могућ ни улазак возилима из Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије преко граничног прелаза „Абу Самра“.

Original Article