Дан Русије свечано је обележен у Србији концертом Државног академског Кубањског козачког хора, који је одржан у препуној централној концертној сали Београда, у Сава Центру.

Гостима вечери обратио се изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин. У свом говору он је истакао јачину духовних, културних и историјских веза Русије и Србије.

Међу уваженим гостима присуствовали су и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић, министар за иновације и технолошки развој Републике Србије Ненад Поповић, директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, представници Председништва Републике Србије, Руске православне цркве, Српске православне цркве, Скупштине града Београда, дипломатског корпуса, бизнис структура, друштава руских сународника из региона Србије и српска јавност.

Извођачи из Русије дали су заиста јединствени поклон братском српском народу, отпевавши, поред песама на руском језику, песму Тамо далеко, која је постала, може се рећи, заштитни знак Србије далеко ван њених граница.

Организатори концерта су били Министарство културе Руске Федерације и Представништво Росотрудничества у Србији РЦНК „Руски дом“ у Београду уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији. Генерални партнер је компанија НИС.

Свечаности поводом Дана Русије наставиле су се 12. јуна на пријему у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији, где је прослављени ансамбл Кубанског козачког хора наступио са посебним програмом пред председником Србије Александром Вучићем и уваженим гостима.

Концерт су испратили и водећи медији Русије и Србије, а главни телевизијски канал Србије РТС га је и снимио.

Руски медији:

https://tass.ru/kultura/6541929

https://news.rambler.ru/other/42328358-kubanskiy-kazachiy-hor-vystupil-v-belgrade/

https://news.sputnik.ru/kultura/2d6c78ddd1621364db1aceab8ba05ae12d4e2203

Српски медији:

https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201906111120065270-koncert-kubanjskog-kozackog-hora-veceras-u-beogradu/

https://srb.news-front.info/2019/06/12/spektakl-u-tsentru-sava-pesma-kozaka-srpskoj-bra-i-srbijo-sestro-rusije-kakav-teshki-krst-nosish-ti-foto-video/

https://www.in4s.net/odrzan-spektakularan-koncert-kubanjskog-kozackog-hora-video/?lang=lat

http://www.politika.rs/sr/clanak/431655/Najlepse-igre-i-pesme-iz-Rusije

https://srbin.info/kultura/rusi-dolaze-koncert-kubanjskog-kozackog-hora-u-beogradu-ulaz-slobodan/

https://www.krstarica.com/zivot/kultura/koncert-kubanjskog-kozackog-hora-u-sava-centru/

https://www.dnevnik.rs/index.php/kultura/muzika/koncert-kubanskog-kozackog-hora-u-sava-centru-10-06-2019

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=486695

Original Article