Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић учествовао је данас на „Самиту Западни Балкан 2021“, под називом ,,Промовисање инклузивности и солидарности у Европи", који се одржава у Скопљу, у организацији „Економиста“.

Државни секретар истакао је важност повезивања региона у оквиру иницијативе Отворени Балкан, као и јачања стабилности и сарадње у региону и интеграције у Европску унију.

Истакао је, међутим, да Србија неће ограничавати своје спољнополитичке опције и да ће задржати своју уравнотежену спољнополитичку орјентацију до уласка у пуноправно чланство ЕУ.

Старовић се посебно осврнуо на јучерашње догађаје на северу Косова и Метохије и истакао да Србија није ништа учинила да испровоцира најновије тензије.

Старовић је, коментаришући претходно излагање председника владе Привремених институција самоуправе у Приштини Албина Куртија, истакао да је то била прекомерна употреба силе у циљу застрашивања српског становништва.

"Зарад истине и јасноће, дозволите ми да се осврнем на нешто што је јутрос речено на овом месту. Јучерашња акција милитаризованих делова косовске полиције на северу Косова и Метохије, спроведена под плаштом наводне борбе противу кријумчарења, представља по дефиницији случај прекомерне употребе силе, са искључивим циљем застрашивања српског народа“, рекао је Старовић.

Он је истакао да су приштинске полицијске снага испалиле више стотина метака на ненаоружане српске цивиле, да је десет људи је повређено, међу њима и Срећко Софронијевић који је погођен метком у леђа.

„Зарад чега је то учињено? Да би на концу било заплењено нешто лекова у апотекама и конзерве кока-коле? Уз сво дужно поштовање, овде се данас говорило о тонама кокаина и стотинама тона кријумчарених цигарета које круже Балканом, тако да је свима јасно да се у овом случају ради о смишљеном приказивању силе неколико дана уочи локалних избора који следе на Косову и Метохији“, казао је Старовић.

Србија је, како је рекао, захвална високом представнику Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу на подршци и умесној реакцији у овој ситуацији.

„Надамо се да ће сви у међународној заједници следити његов пример. Република Србија и Срби са Косова и Метохије не сносе ни најмању одговорност због јучерашње ескалације, као ни у случају претходне кризе са регистарским таблицама, јер нисмо учинили ништа чиме бисмо испровоцирали такве једностране потезе Приштине", закључио је Старовић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)