(Last Updated On: October 10, 2021)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министарком иностраних послова Судана Мериам Ал Садик Ал Махди.

Селаковић је саговорници захвалио на непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, изразивши очекивање да ће Судан по овом питању и надаље пружати подршку Србији и у међународним организацијама.

Будући да се представници двеју држава нису званично састајали од 2017. године, оцењено је да је потребно динамизирати сусрете на високом нивоу, како би наши традиционално добри односи, засновани на дељењу истих вредности, остварили свој пун потенцијал.

Саговорници су констатовали да је економска сарадња Србије и Судана на ниском нивоу, и да је далеко испод могућности и политичких односа двеју држава, због чега је потребно уложити напоре да она буде унапређена у предстојећем периоду.

Оцењено је да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у областима пољопривреде, енергетике, фармације, телекомуникација, као и у грађевинском сектору, o чему ће суданска министарка имати прилике да разговара са српским званичницима и представницима релевантних институција током боравка у Београду.

Министар Селаковић констатовао је и да постоји велики простор за јачање научне, културне, спортске и просветне сарадње, поручивши да је наша земља спремна да, у оквиру пројекта „Свет у Србији“, стипендира четири пута већи број студената, постдипломаца и доктораната из Судана. Нагласио је да то значи да ће од наредне године сто младих из Судана годишње моћи да студира у нашој земљи уз подршку Србије, на чему је шефица суданске дипломатије веома захвалила.


Original Article