Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Стокхолму, са шпанским колегом Хосеом Мануелом Албаресом Буеном.

Министар Селаковић констатовао је да је у протеклом периоду дошло до интензивирања политичког дијалога и да би достигнути ниво односа требало одржавати и унапређивати што чешћим сусретима на високом и највишем нивоу.

Оцењујући политичке односе двеју држава као веома добре, Селаковић је истакао важност даљег унапређивања обострано корисне економске сарадње.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао са економском ситуацијом у Србији и макроекономским показатељима који потврђују да смо у последње две године по кумулативном расту у самом европском врху и да смо апсолутни лидер у региону по привлачењу страних инвестиција.

Министар Селаковић је нагласио да је за Србију драгоцена подршка коју јој Шпанија пружа у процесу евроинтеграције, нагласивши да чланство у ЕУ остаје чврсто стратешко опредељење Србије.

Србија, према његовим речима, чини велике реформске напоре и очекује да резултати које постижемо, што је потврђено и последњим извештајем о напретку, буду на објективан начин валоризовани од стране чланица ЕУ.

Селаковић и овом приликом захвалио Шпанији због доследне и принципијелне подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и подршци коју нам по овом питању пружа у међународним организацијама.

Шеф српске дипломатије детаљно је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, упозоривши на вишегодишње одбијање Приштине да спроведе једину преузету обавезу и омогући формирање Заједнице српских општина. Селаковић је информисао саговорника и о порасту броја етнички мотивисаних напада на Србе и њихову имовину и сталним покушајима Приштине да једностраним потезима изазове дестабилизацију региона.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)