Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министарком иностраних послова Индонезије Ретно Марсуди.

Селаковић је констатовао да су односи две земље традиционално пријатељски и без отворених питања, подсетивши да датирају из периода формирања Покрета несврстаних земаља и блиске сарадње председника Тита и Сукарна.

С тим у вези, шеф српске дипломатије посебно је истакао да је од великог значаја учешће министарке Марсуди и делегације Индонезије, као једне од оснивача Покрета несврстаних, на комеморативном скупу у Београду поводом 60. годишњице прве конференције ПНЗ.

Према речима министра, Србија је опредељена за даље унапређење политичког дијалога са Индонезијом, чему би посебно допринеле посете на највишем и високом нивоу и унапређење економске сарадње.

Селаковић је изразио је наду да ће министарка Ретно Мерсуди доћи у званичну билатералну посету Србији, али и да ће он бити у прилици да посети Индонезију.

Министар је напоменуо да могућности за проширење привредне сарадње постоје у многим областима, попут пољопривреде, ИТ, инфраструктуре, енергетике, туризма и хемијске индустрије.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је за Србију од посебног значаја подршка Индонезије нашим ставовима у вези са питањем КиМ, као и помоћ коју нам пружа у међународним организацијама. Упознао је министарку Марсуди са тренутном ситуацијом у нашој јужној покрајини и последњим потезима Приштине, као и константним одбијањем Приштине да примени одредбе Бриселског споразума.

Овом приликом, министри су разговарали и о организацији билатералних политичких консултација на нивоу помоћника министра, петих по реду, које би требало да се одрже у Београду.

Министар Селаковић информисао је индонежанску министарку са нашим активностима у борби против вируса корона, изградњом болница, производњом вакцина у Србији и донацијама вакцина пријатељским државама којима је помоћ потребна.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)