(Last Updated On: March 9, 2022)

Помоћница министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић обратила се данас учесницима годишњег састанка Регионалне управљачке групе за контролу малог и лаког наоружања, који се одржава у Београду.

Иванчић је рекла да су досадашњи пројекти Регионалне управљачке групе допринели јачању транспарентности, интензивирању регионалног дијалога и јачању институционалних и законодавних капацитета држава региона у борби против илегалне трговине, злоупотребе и шверца малог и лаког оружја на западном Балкану.

Посебан допринос томе дала је „Мапа пута”, усвојена 2018. године, као резултат француско-немачке иницијативе започете 2017. године, која је са осталим регионалним плановима интегрисана у Акциони план ЕУ за незакониту трговину ватреним оружјем 2020-2025. године.

Иванчић је истакла да је Србија од самог почетка снажно стала иза ове иницијативе и отворено исказала спремност да пружи своју пуну подршку у реализацији заједнички зацртаних циљева.

Указала је и на оцену да Србија постиже најбоље резултате када је реч о добровољно предатом и онеспособљеном оружју, као и по питању процедура, добре праксе и знања на пољу одговора полиције у спречавању употребе ватреног оружја у случајевима насиља у породици, што је изнето на Министарском састанку о спровођењу специфичних активности за ЈИЕ из Акционог плана ЕУ за незакониту трговину ватреним оружјем 2020-2025. године.

Како је навела, Србија остаје посвећена заједничком циљу и наставља са спровођењем свих обавеза које произлазе из регионалне „Мапе пута“ која остаје најважнији регионални документ и механизам за заједничку борбу против претњи, али и наше националне Стратегије контроле малог и лаког оружја за период 2019-2024. године.

Као и у многим другим областима, успешна борба против заједничких претњи је немогућа без регионалне сарадње, а одржани састанак, поред експертске подршке, представља и својеврсну платформу за регионалну размену мишљења у циљу боље и ефикасније контроле токова малог и лаког наоружања, а све то како би се обезбедило безбедније окружење у региону и Европи.

Иванчић је изразила уверење да данашњи састанак представља одличну прилику за интерактивну размену искуства у контроли стрељачког и лаког наоружања, информисање о предузетим корацима и будућим плановима, као и представљање актуелних пројеката, како на националном, тако и на регионалном нивоу.

Original Article