(Last Updated On: March 2, 2022)

Изјава сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку амбасадора Немање Стевановића на 11. хитном специјалном заседању Генералне скупштине Уједињених нација

Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Русија и Украјина су за Републику Србију пријатељске државе, а српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.

Република Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија (1975), којим се гарантује право држава на неповредивост граница.

Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, те је, без обзирa на то што није сагласна са свим формулацијама садржаним у резолуцији, гласала у прилог.

Дужан сам да укажем на преамбуларни параграф 13, и подсетим да се први напад на суверену државу на тлу Европе након Другог Светског рата догодио не тако давно, 1999. године, нападом 19 држава на тадашњу Савезну Републику Југославију, примарно на Републику Србију, када је изостала адекватна реакција ове уважене институције на флагрантно кршење Повеље УН. Без обзира на то што још увек осећа последице грубог кршења основних принципа међународног права од стране других, Србија од тих принципа не одустаје ни данас.

Република Србија ће наставити да се залаже за престанак сукоба уз очекивање да стране уложе додатне напоре да путем дијалога дођу до постизања дипломатског решења и стварања услова за мир. Србија ће пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине, oстајући посвећена миру и доследном поштовању међународног права.

Original Article