БЕОГРАД, 9. јула (Тањуг) – Институт за ортопедско-хируршке болести “Бањица” од уторка ујутру је поново у ковид систему и за два дана, тачније за 36 сати, та здравствена установа примила је око 300 ковид пацијената, а на располагању је још десет слободних кревета, рекао је за Тањуг директор тог Института Зоран Башчаревић.

Према његовим речима, клиничка слика пацијената који се сада примају у “Бањицу” је много тежа него што је била у априлу, када је болница први пут била убачена у ковид систем.

“Од уторка, тачније за 36 сати, ”Бањица” је примила 300 пацијената – 200 у првом дану и осталих 97 или 98 током јучерашњег дана. Имамо још десетак слободних кревета”, рекао је Башчаревић.

Истиче да је у овом тренутку 55 пацијената на кисеоничној потпори, а отворено је, истиче, и одељење интензивне терапије на којем тренутно лежи 12 пацијената.

“Одељење интензивне терапије има укупно 20 места, уколико ту не буде било довољно места мораћемо да проширимо капацитете на операционе сале, у којима има прикључака за кисеоник и мониторинг”, каже Башчаревић.

Поновио је да је клиничка слика пацијената тежа него што је била, јер су, додаје, упале плућа теже и чини се, каже Башчаревић, да је овај “пик” епидемије тежи од претходног.

Башчаревић је потврдио да у болници углавном преовлађују млађи пацијенти, али да праву статистку о старосној и полној структури још немају, јер, наглашава, због наглог прилива пацијената статистиком нису стигли да се баве.

“Пацијенте посматрамо као лаке, средње и тешке и оне којима треба или не треба кисеоник”, каже Башчаревић.

За сада, наводи, здравствени радници успевају да постигну посао, али, наглашава, да то не би било могуће без помоћи колега из Клиничког центра Србије – око 40 специјалиста лекара интернистичке групације.

“Они заједно са нашим интернистима и анестезиолозима, као и са нашим ортопедистима који такође раде, лече ове пацијенте”, навео је Башчаревић.

Када је реч о броју медицинских сестара, наводи да их и у тој установи, као и у другим, нема довољно за број пацијената са тако тешком болешћу као што је вирус корона, али да ће се установа потрудити да допуни недостајући кадар.

“Сада је тешко наћи расположив кадар, јер су сви већ негде распоређени и заузети. За сада се боримо са оним што имамо”, рекао је Башчаревић.

Очекује, каже, да ће се стање пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у наредним данима побољшати и да ће из “Бањице” бити премештени у Арену.

“Али да не заборавимо, пацијентима којима се компликује стање теку опет према нама, јер овде је права болница и имају право лечење”, рекао је Башчаревић.

Истиче да “Бањица” има довољно заштитне опреме и лекова, додајући да их било довољно и у априлу и да та установа никада није имала проблем са несташицом заштитне опреме и потрошног материјала.

Original Article