Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бакуу са министром економије Азербејџана Микаилом Џабаровим.

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи веома добри, да их карактеришу садржајне политичке и пријатељске везе и узајамна подршка територијалном интегритету и суверенитету, као и да постоји значајан простор и потенцијал за унапређење економске сарадње.

Селаковић је изразио уверење да ће се у наредном периоду додатно интензивирати политички дијалог на највишем и високом нивоу, а тиме стратешки односи две земље учинити динамичнијим и бољим. У том контексту, према његовим речима, предстојећа посета председника Алијева Србији у октобру биће историјска за политичку сарадњу, али и замајац за јачање привредних односа.

Саговорници су разговарали о унапређењу економске сарадње и сагласили се да постоје потенцијали за њено јачање у бројним областима, посебно издвојивши пољопривреду, грађевину, саобраћај, енергетику, информационе технологије.

Селаковић је истакао да у робној размени са Азербејџаном наша земља бележи суфицит, изразивши уверење да ће ниво размене наставити да расте, али и оценио да је потребно радити на јачању контаката привредника две земље. Сматра да би визна либерализација и директна авио-линија Београд-Баку у многоме подстакли јачање економске сарадње.

Овом приликом, Селаковић је позвао азербејџанске привреднике да инвестирају у српску привреду и поручио да досадашња искуства са страним инвеститорима показују да је Влада Србије поуздан и добар партнер.

Шеф српске дипломатије захвалио је на позиву азербејџанских пријатеља и партнера српским компанијама на учешћу у реконструкцији у постконфликтим подручјима у тој земљи, поручивши да су привредници из Србије исказали интересовање, те да очекује да ће одзив бити добар, сходно капацитетима наше привреде.

Такође, министар је нагласио да Србија изузетан значај придаје раду Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу, као и да смо спремни да заједничким напорима учинимо све да њен рад постане опипљив и користан за грађане наших држава. Изразио је задовољство што ће сутра бити одржано њено шесто заседање, потом и пословни форум на којем ће учествовати српски и азербејџански привредници, очекујући да је то шанса за добре и видљиве резултате и да ће том приликом бити постигнути и конкретни договори.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)