Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Сегедину са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

На заједничкој конференцији за новинаре Селаковић је поручио да ће Србија и Мађарска наставити сарадњу засновану на међусобном разумевању и подршци, а којој посебно доприносе одлични односи председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

„У неизвесним и нимало лаким околностима у којима се налазимо, гласна спремност и подршка коју пружамо једни другима од кључне су важности, и зато ми је посебно драго што сусретом са министром Сијартом могу да допринесем наставку наше сарадње“, истакао је Селаковић.

Он је истакао да о истинском пријатељству наше две земље сведочи блиска сарадња на свим пољима и конкретни резултати.

Министар је подсетио да су 19. марта председник Вучић и премијер Орбан присуствовали пуштању у рад прве фазе пруге на линији Београд-Будимпешта, односно брзе пруге од Београд до Новог Сада, изразивши уверење да ћемо у најскоријем периоду присуствовати отварању друге фазе и спајању српског и мађарског дела ове пруге, који ће додатно приближити наше престонице.

Такође, Селаковић је издвојио изградњу пруге Суботица-Сегедин, која ће, према речима министра, додатно повезати Србе и Мађаре, али и Мађаре с обе стране границе.

Шеф српске дипломатије нагласио је значај „Балканског тока“, који, како је напоменуо, и у овим нестабилним временима представља један од главних извор снабдевања енергентима и који је резултат озбиљне сарадње наше две државе.

Селаковић је издвојио нашу одличну економско-трговинску сарадњу која је у претходној години износила две милијарде 290 милиона евра, а посебно указао да је, према подацима за прва два месеца ове године, износила 839,7 милиона евра, чиме је Мађарска је дошла на друго место као наш спољнотрговински партнер.

Такође, министар је казао да ћемо радити на већем присуству српских компанија у Мађарској, али и указао да се треба ангажовати ради заједничког присуства на трећим тржиштима.

Шеф српске дипломатије захвалио је премијеру Орбану и министру Сијарту на доследној, активној и веома снажној подршци евроинтеграцијама Србије.

„Био сам присутан на много места у европским форумима где је најјачи глас Србији, и у корист наших евроинтеграција, био глас мог пријатеља Петера, односно Мађарске“, рекао је Селаковић истакавши да такве речи и снажну подршку можете чути од истинских и правих пријатеља.

„Захвалио бих на озбиљном ставу и приступу који Мађарска има када је у питању наш главни национални проблем, проблем КиМ, и захвалио бих на конструктивности у свакој ситуацији коју смо до сада имали“, казао је Селаковић.

Селаковић је поручио да су грађани Србије и Мађарске на изборима 3. априла рекли да се залажу за очување мира, безбедности, стабилности и тиме показали пут којим желе да њихове државе иду.

„У нашем региону Србија и Мађарска су државе које могу да извозе политичку стабилност и које озбиљношћу политичких руководстава могу само позитивно да утичу на све остале“, закључио је Селаковић.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изразио је задовољство што се са колегом Николом Селаковићем срео три дана након судбинских избора који су на исти дан одржани и у Мађарској и у Србији.

„У судбинском тренутку као што је овај донели смо и добили смо историјске резултате како у Србији, тако и у Мађарској. У Мађарској су владајуће странке добиле рекордан број гласова, двотрећинску већину у парламенту. Рекордна је победа и председника Србије. Честитам председнику Вучићу који може да почне свој други мандат као председник Србије”, рекао је Сијарто.

„Резултати избора доказују да је добра одлука да заступамо националне интересе и то на обе стране границе. То су нам наши грађани, наши бирачи потпуно јасно дали до знања. Јасно је било и нама, владајућим странкама, да су мир и безбедност грађана првобитни задатак. Овлашћење које смо добили од грађана обавезује нас да још јаче и јасније заступамо наше досадашње ставове.

То значи да се наставља изградња историјског пријатељства између Мађара и Срба, између Мађарске и Србије”, навео је Сијарто.

Мађарски министар је истакао да смо последњих година много урадили да уместо историјског непријатељства створимо историјско пријатељство између два народа и две државе и да и Србија и Мађарска профитирају од тог пријатељства.

Наводећи заједничке инфраструктурне пројекте Србије и Мађарске, Сијарто је нагласио да су све то поглавља наше сарадње која ће постати део историјске књиге када интеграција Србије у ЕУ буде завршена, као и да је Србија још јуче требало да буде примљена у ЕУ.

„Потпуно је јасно да су у региону неопходни мир и стабилности. То не може да се реши на други начин, осим да се Србија прими у ЕУ”, закључио је Сијарто.

Original Article