БЕОГРАД, 2. јуна (Тањуг) – Број заражених вирусом корона је велики, те се због тога клиничко-болнички центри Звездара и Земун потпуно враћају у ковид систем, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је, на данашњем састанку са директорима ковид болница, навео да ће за викенд комплетна Земунска болница бити претворена у ковид болницу, као и да ће ту бити пријемно-тријажна служба која ће имати инфектолога.

“Целу Земунску болницу претварамо у инфективну клинику”, навео је Лончар.

Он је рекао и да се за викенд празни и Институт за ортопедско-хируршке болести “Бањица” како би од следеће недеље била на располгању за пријем ковид пацијената.

Лончар је навео и да су капацитети КБЦ “Др Драгиша Мишовић” попуњени 90 одсто, а на Инфективној клиници КЦС 95 одсто, те да ће данас пацијенте којима је потребно болничко лечење примати КБЦ “Звездара” и “Бежанијска коса”.

Уколико буде потребе, како је рекао, болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци, Пожаревцу и Аранђеловцу биће болнице за смештај ковд позитиних пацијената.

Хитне пацијенте и пацијенте са малигним обољењима примиће КЦС и ВМА, додао је Лончар.

Како је рекао, Општа болница у Панчеву неће бити у ковид систему и тамо ће бити пребачени пацијенти из КБЦ Звездара и Земун.

Министар је нагласио да је дао налог свим директорима болница у којима су смештени ковид пацијенти да транспарентно обавештавају јавност о броју лежећих пацијената, пацијената на респираторима, колико је било смртних случајева.

“Добили су налог Ниш, Крагујевац, Нови Сад и други да између 12 и 13 сати изађу у сусрет медијима и саопште им све податке који их занимају. Немамо времена да се бавимо дезинформацијама”, закључио је Лончар.

Original Article