Амбасадор Републике Србије у Кијеву Аца Јовановић рекао је за Јуроњуз Србија да је током ноћи у Кијеву било дејстава и да су се чуле сирене, а грађани су углавном били у склоништима.

Он је рекао да се један број грађана Србије евакуисао из Украјине и пре него што је изадата препорука Амабасаде, а да сада држављани Србије напуштају земљу у складу са могућностима.

"Практично је једина могућност путничким возилима у правцу запада", рекао је Јовановић и додао да је могућа варијанта и железница, с тим што јуче возови нису ишли у том правцу.

Наводи и да су гужве врло велике и да је тешко доћи до карата. "Од неких наших грађана смо добили информацију да су купили карте за понедељак или уторак. Постоји информација да су железнице повећале број вагона", рекао је.

Јовановић је рекао да су многи држављани Србије који живе и раде у Украјини јуче и прекјуче кренули из земље и да је Амбасада са њима у контакту, а да пружају и информације о стању на путевима.

"Они који су кренули јуче у 7 из Кијева јавили су се око 10 сати да су на 100 километара од границе са Румунијом. На путу има много контролних пунтова, уведено је ратно стање", рекао је Јовановић и навео да су велике гужве.

Наводи да је у сталном контакту са грађанима. "Некима смо успели да обезбедимо карте за воз, они су евакуисани. Имамо одређени број наших грађана у мисији ОЕБС, са њима смо у контакту. Имамо и брачни пар за који покушавамо да обезбедимо возне карте. Чим буде прва прилика, учинићемо то", истакао је.

Јовановић је поменуо и возаче теретних возила који су се затекли на граничним прелазима. Истиче да су прелази према Белорусији потпуно затворени. Како каже, у контакту је са колегама из амбасаде Пољске и добио је информације да се на границама према тој земљи чека од 20 до 60 часова за излазак из Украјине.

Када је реч о грађанима других земаља Западног Балкана, Јовановић каже да њих у Украјини нема много.

Истиче да Амбасада Србије за сада остаје у Кијeву у пуном саставу. "Ноћ смо провели у Амбасади, сматрамо да је то најсигурније место у овом тренутку", рекао је.

На питање да ли Амбасада остаје у Кијеву, понавља да је процена да је то најбезбедније место у овом тренутку. Како је рекао, одлука о евентуалној евакуацији биће донета у консултацијама са Министарством спољних послова.

Извор: Јуроњуз

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)