(Last Updated On: February 14, 2022)

Амбасадор Републике Србије у Кијеву Аца Јовановић изјавио је за Танјуг да се у Украјини тренутно налази око 300 држављана Србије, од чега у Kијеву око 100, и да су неки од њих већ напустили ту земљу.

Јовановић за Танјуг каже да је Амбасада у Kијеву одмах пренела препоруку Министарства спољних послова грађанима Србије у Украјини да размотре могућност привременог напуштања територије те државе.

"Ми смо у року од пет минута то поставили на сајт Амбасаде, а у јутарњим сатима смо све грађане са којима смо били у контакту или које знамо лично, обавестили мејлом или поруком о стању. Различите су ситуације, неки овде су у мешовитим бракова, неко овде има породице… Свако доноси одлуку на основу своје ситуације", рекао је Јовановић.

Према информацијама Амбасаде, неки наши држављани су и пре него што је та препорука стигла, напустили Украјину и са децом отишли у Србију.

Kада је реч о авиосаобраћају у тој земљи у којој већ недељама не престају напетости, Јовановић каже да су од јуче практично британске осигуравајуће компаније ставиле забрану за осигурање ваздухоплова који лете у Украјину, што самим тим значи да велики број авиона не може да лети без осигурања.

Наводи и пример једног авиона "Скај апа", украјинске ниско-буџетне авиокомпаније, чији је власник Ирац, који је збаранио да тај његов авион слети у Kијев, па је морао да слети у Kишињев, главни град Молдавије, одакле су путници пребачени у Kијев.

"Не знамо шта ће бити даље, имамо информацију да је украјинска влада донела одлуку да издвоји финансијска средства како би обезбила осигурање ваздухоплова, како не би престао авиосаобраћај", рекао је Јовановић.

Kада је реч о наводима украјинских медија, да једна од највећих авио-компанија у Украјини "сели" авионе у иностранство, на захтев власника тих авиона, међу којима и два у Београд, амбасадор указује да се ситуација у земљи мења из часа у час и да се чују различите информације, од којих су неке и контрадикторне.

"Не можемо то ни да демантујемо, ни да потврдимо. Видећемо даље како ће се развијати ствари", рекао је Јовановић.

"Ми очекујемо све најбоље, али треба бити реалан и опрезан. Без икакве панике, али не треба се понасасти неодговорно", додао је Јовановић.

Извор: Танјуг

Original Article