У Амбасади Србије, амбасадорка др Јасмина Митровић–Марић угостила је студенте завршних година основних и мастер студија политичких наука (одсек дипломатија) са Универзитета у Копенхагену и Универзитета у Алборгу, који већ раде у различитим данским институцијама, понајвише у данском МИП-у и Парламенту. Догађај је организован у сарадњи са универзитетским професром др Шахамаком Резаијем, директором данског Центра за науку и економску дипломатију (CSCD), а у оквиру иницијативе „Чај са амбасадором“.

Студенти су, пре презентације и предавања, погледали делове изложбе приређене поводом стогодишњице од успостављања дипломатских односа Србије и Данске. Послужена је и аутентична српска закуска, као и ртањски чај, с обзиром на назив манифестације „Чај са амбасадором“.

Амбасадорка др Митровић-Марић је одржала мултимедијалну презентацију о Србији, на иновативан начин, прилагођен студентској популацији и данској публици. Приказано је неколико спотова о светским постигнућима на пољу науке и културе за коју су заслужни Срби, а о чему се веома мало зна, посебно у Данској.

Приказани су кратки филмови о Милеви Ајнштајн, првој хидроцентрали у Европи која је саграђена у Ужицу, српским нaучницима који су били део тима мисије Аполо 13, о обраћању француског председника Макрона током посете Србији на српском језику и др. Такође су прочитани одломци из путописа култног данског писца Ханса Кристијана Андерсена који је са великим одушевљењем писао о Србији, а о чему нису знали.

Студенти су показали изузетну заинтересованост за Србију, признајући да су веома мало знали о њој и то углавном из медија.

Након предавања, односно питања и одговора, који су трајали више од два сата, студенти су изразили жељу да остану у Амбасади на неформалном разговору, што је трајало додатних сат времена. Том приликом студенти су изнели изузетно позитивне утиске о презентацији, Амбасади и свеукупном гостопримству. Студентима су приликом одласка уручени пригодни поклони који су садржали промотивне материјале о Србији.Original Article