Уочи и током одржавања 7. међународне конференције “Аур оушн”, у коорганизацији Палауа и САД у граду Корору, амбасадорка Републике Србије у Палауу на нерезиденцијалној основи Александра Ковач имала је низ билатералних сусрета са званичницима Палауа, током којих је размотрено тренутно стање билатералних односа, као и могућности за унапређење сарадње двеју земаља.

Амбасадорка се састала са председником Републике Палау Сурејнџелом С. Випсом Млађим, са бившим председником Томијем Ремењисауом, председавајућим Дома посланика Сабином Анастасиом, министром иностраних послова Густавом Ајтаром, министром здравља и услуга Џафаром Ухербелауом, послаником Сената Мејсоном Випсом, који се налази и на челу Комитета за спољне и државне послове, послаником Сената Казукијем „Топс“ Сугином, задуженим за заједнице, културу, омладину и спорт, председником Националног олимпијског комитета Франком Кјотом и генералном секретарком Националног олимпијског комитета Баклаји Темегли.

Амбасадорка је саговорницима пренела захвалност Србије на ставу Палауа у вези са питањем Косова и Метохије, те изразила спремност Србије да настави да јача и развија односе и пријатељство на основама већ постојећих билатералних споразума, који се, између осталог, односе на области образовања, науке, омладине и спорта.

Амбасадорка Ковач је истакла да у погледу заштите животне средине и борбе против климатских промена, као приоритетних питања за опстанак острвских земаља, наше две земље могу да остварују конструктивну сарадњу у оквиру међународних организација, попут Уједињених нација.

Амбасадорка је у разговорима похвалила приметне напоре Палауа да реализује Конференцију након њеног одлагања због пандемије и изразила захвалност на топлом гостопримству.


Original Article