Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић разговарала је са помоћником министра за економске послове у кувајтском МИП, амбасадором Самијем Ал-Хамадом, о сарадњи две земље и кандидатури Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе “EКСПО 2027”.

Видаковић и Ал-Хамад су билатералне односе Србије и Кувајта оценили изузетним, што се позитивно одражава на политичком плану, али економска сарадња не прати успешну комуникацију на политичком и мултилатералном плану.

Отправница послова је указала на богату историју разумевања и пријатељства између наше земље и Кувајта и изразила спремност и жељу за јачање не само економске сарадње, већ и сарадње на плану инвестиција, здравства, туризма и инфраструктуре. Изразила је заинтересованост за одржавање Мешовитог комитета за економску сарадњу у Кувајту, будући да је претходно заседање одржано у Београду 2011. године.

Она је информисала амбасадора Ал-Хамада о активностима које је Амбасада Републике Србије у Кувајту предузела на плану економске билатералне сарадње у последњих неколико месеци. Указано је на изузетну заинтересованост пословних заједница у Србији за обнављање некада веома успешне привредне сарадње са Кувајтом.

Амбасадора Ал-Хамада је детаљније упознала са дометима октобарске посете Београду МИП Кувајта, шеика др Ахмада Насера Ал-Мохамада Ал-Сабаха, где је на маргинама комеморативног скупа посвећеног обележавању 60. годишњице прве конференције ПНЗ, имао одвојене сусрете са преседником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и МСП Николом Селаковићем. У тим разговорима је било речи о могућности за потписивање споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт кроз који би се успоставио шири оквир билатералне, превасходно економске сарадње, а који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.

Амбасадор Ал-Хамад је исказао задовољство активностима на плану повезивања пословних заједница две земље. Подвукао је важност обезбеђивања сигурног ланца исхране, што им је од приоритетног значаја.

Оценио је да је свет пред великим изазовима на плану безбедности и стабилности, обезбеђивања хране, као и водних и енергетских ресурса, што указује на потребу међусобне сарадње више него икада.

Посебна пажња у разговору са амбасадором Ал-Хамадом била је посвећена кандидатури Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе “EКСПО 2027”. Са наше стране је истакнуто да је Република Србија у дужем временском периоду била домаћин бројним важним међународним догађајима, те имамо значајна искуства у организовању таквих скупова, што нас сврстава у озбиљне кандидате за добијање ове кандидатуре.

Original Article