Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се са амбасадором Краљевине Бахреин у Кувајту, Салахом Алијем Ал-Малкијем, са којим је разговарала о билатералним односима будући да наша амбасада у Кувајту на нерезиденцијалној основи покрива и Бахреин, као и о сарадњи двеју земаља на мултилатералном плану.

Уз обострану оцену да су билатерални односи у успону, размотрени су конкретни кораци које је потребно предузети у наредном периоду у циљу интензивирања превасходно економских односа и сарадње.

Отправница послова Видаковић је изнела да историјска посета председника Републике Србије Александра Вучића Бахреину марта 2021, као и посета високе делегације Бахреина Београду на челу са генерал-мајором, принцом шеиком Насером бин Хамадом Ал Халифом, саветником за националну безбедност, челником Врховног савета Владе за омладину и спорт и командантом краљевске гарде, која је реализована напуних месец дана након тога, сведоче о опредељености Републике Србије за развој партнерских и пријатељских односа и сарадње две земље.

Видаковић је указала да високо ценимо што је посета шеика Насера Републици Србији реализована у време тешких изазова и проблема које нам је у то време задавала глобална пандемија Covid- 19, што сматрамо изразом бахреинског пријатељства.

Отправница послова је посебно истакла заинтересованост да се економска сарадња између Србије и Бахреина унапреди и прошири, како повећањем, за сада, веома скромне спољнотрговинске размене, тако и кроз инвестициону сарадњу, узимајући у обзир, пре свега, бројне повољности за инвестирање у Србији. Очекујемо интензивирање сарадње у домену привредне, војне сарадње, енергетике, туризма, пољопривреде и ваздушног саобраћаја.

Амбасадор Ал-Малки је обавестио да Бахреин посебно интересује увоз свежег воћа и поврћа из Србије, при чему је отправница послова Видаковић предложила да Амбасада Републике Србије у Кувајту, у наредном периоду, организује online састанак експерата привредних комора Србије и Бахреина, на којем би се поставиле основе будуће сарадње, што је амбасадор Ал-Малки прихватио.

Разговарано је и о успешној сарадњи на мултилатералном плану и размени подршци кандидатурама две земље у међународним организацијама и телима.

Original Article