Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон учествовали су на Светској конференцији кипарске дијаспоре одржаној данас у Лимасолу.

Државни секретар Старовић подсетио је да је блискост српског и кипарског народа посебно утемељена на сведочењу кршења територијалног интегритета и суверенитета њихових земаља, праћена дубоком тугом српских и кипарских породица које су остале без својих домова.

Старовић је упутио позив српској и кипарској дијаспори да у земљама свог боравка међусобно граде блискост и поверење, попут оног које деценијама негују Србија и Кипар.

Током Конференције одржан је билатерални састанак српске делегације са председничким комесаром за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотисом Фотијуом.

На састанку је потврђено обострано снажно пријатељство две земље, уз посебан осврт на сарадњу у области дијаспоре. Такође, договорени су даљи кораци у циљу имплементације Меморандума о сарадњи Републике Србије и Републике Кипар у области дијаспоре и разговарано је о размени искустава у начину организовања дијаспоре, њиховог међусобног повезивања, као и очувања културолошких, језичких и историјских вредности.

Светској конференцији кипарске дијаспоре у делегацији Републике Србије, поред званичника Министарства спољних послова, присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић и први саветник у Амбасади Републике Србије Јелена Стојиљковић.
Original Article