Односи између Србије и Велике Британије оцењују се као добри, али има простора за даље унапређење, посебно у областима од обостраног интереса као што су економија, одбрамбена индустрија, култура, изјавила је данас амбасадорка Србије у Великој Британији Александра Јоксимовић.

У видео обраћању на затварању конференције о српско-британским односима, која је одржана у Београду, Јоксимовћ је истакла да је између Србије и Британије потребан један интензиван дијалог који ће допринети додатном побољшању односа.

Указала је да се односи ове две земље одвијају у одређеним околностима, додајући да је свет прошао кроз неколико криза, међу којима су финансијска, мигрантска криза, „брегзит“.

“Уједињено Краљевство је изашло из ЕУ и то је прва држава која је изашла из чланства. С друге стране, Србија је земља која тежи пуноправном чланству у ЕУ и ту имамо један супротстављени смер кретања, али делимо заједничке вредности као што су жеља за слободном трговином, демократија, владавина права”, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да иако је Велика Британија изашла из ЕУ она наставља да подржава Србију у реформама на европском путу.

Јоксимовић каже да је изласком из ЕУ, Уједињено Краљевство изгубило полугу утицаја на регион, али додаје да постоје могућности да и даље утиче на процесе кроз деловање Квинте и путем међународних организација као што су Уједињене нације.

Подсећа да је Велика Британија једна од пет земаља са правом вета у тој организацији.

Амбасадорка каже да последице „брегзита“ још нису у потпуности сагледане и да се још не зна шта је оставило већи утицај на британску економију, „брегзит“ или пандемија.

Говорећи о борби Велике Британије против пандемије корона вируса, Јоксимовић каже да је Уједињено Краљевство поносно на чињеницу да је на њеном Универзитету Оксфорд развијена једна од првих вакцина против ковида, као и да је УК прва земља у Европи која је почела са процесом масовне вакцинације.

Указује да је и Србија за своје грађане благовремено обезбедила вакцине различитих произвођача, као и да је пре краја 2020. године почела са процесом масовне вакцинације.

Јоксимовић је навела да је Србија захвална Великој Британији на 200.000 доза Астра Зенеке које смо примили, додајући да је то једна од вакцина којe су доступне у Србији.

Указује да је за УК, управо кроз процес „брегзита“, питање економије постало једно од приоритетних, додајући да у том контексту Србија и Британија деле заједничке циљеве, јер и наша земља економију ставља на прво место.

Подсетила је да су Србија и Велика Британија у мају ове године успоставиле нови трговински споразум за даљи несметани развој трговинске сарадње.

Амбасадорка је указала и да Велика Британија учествује у изградњи инфраструктурних пројеката у нашој земљи, међу којима je и Моравски коридор.

Додаје да су Британци заинтересовани и за учешће у изградњи метроа, те за развој железничке инфраструктуре.

“То су пројекти који у будућности могу довести до даљег зближавања”, рекла је Јоксимовић.

Важан сегмент сарадње између Србије и Британије је, каже, и питање одбране и безбедности, као и да у тој области има простора за развој сарадње.

Јоксимовић је изразила наду да ће Србија имати прилике да угости британског премијера Бориса Џонсона, додајући да је пандемија одложила сусрет на највишем политичком нивоу.

Говорила је и о темама које раздвајају Србију и Британију, наводећи као једну од њих Косово и Метохију.

“Ту немамо заједнички језик. Британија је једна од првих земља која је признала независност наше јужне покрајине и у том контексту УК посматра дијалог између Београда и Приштине као нешто што с једне стране подржава, али, с друге стране, ту постоје размимоилажења која имају одређеног утицаја на укупне билатералне односе”, указала је Јоксимовић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)