Амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић примила је награду „Витез части“ за изузетност у дипломатији на 17. азијско-европском форуму 2022.

Обраћајући се организаторима и учесницима форума, Јоксимовић је подвукла да је награда за њу велика част и подстицај да настави у свом ангажовању и дипломатским напорима да приближи две земље, Србију и Уједињено Краљевство.

„Велико је задовољство када се такви напори и ангажовање препознају и подстичу од стране релевантних стручњака“, рекла је Јоксимовић.

Имајући у виду да је улога амбасадора да своју земљу представи на најбољи начин, Јоксимовић је нагласила да је ово велика част и за Србију, чији брзи економски раст и развој, изградња и стабилност очигледно представљају пример и за друге.

„Република Србија је у свом досадашњем деловању исказала капацитет за ефикасно деловање у кризним периодима као и солидарност са свима којима је подршка потребна“, навела је Јоксимовић.

Амбасадорка је истакла да је, у данашњим временима када глобална кретања бележе тектонске помаке, важно да још једном међународне актере позовемо на мир и повратак дипломатији.

Организатори су у образложењу избора подвукли да данас постоји свест o светској потреби за лидерима у дипломатији који могу искористити своје дипломатске вештине укључујући преговарање, усаглашавање кроз разговоре и заједничко ангажовање у решавању глобалних проблема.

Ова награда је покушај да се препознају оне дипломате које су употребиле расположива средства у циљу унапређења интеркултуралних, трговинских и туристичких веза две земље.

На основу тога, истраживачки тим организатора је спровео примарно и секундарно истраживање базирано на изворима на интернету и друштвеним мрежама, на основу чега је жири, састављен од стручњака из различитих области као што су бизнис, образовање, наука, здравство и др., одлучио да награду "Витез части“ додели амбасадорки Јоксимовић.Original Article