БЕОГРАД, 13. јула (Тањуг) – У свим ковид болницама прераспоређени су капацитети, како би у наредна два дана могли да се збрину сви пацијенти заражени короном, каже министар Здравља Лончар и додаје да је здравствени систем пренапрегнут.

Лончар је навео да Институт “Бањица” данас и током ноћи неће више моћи да прима пацијенте, јер је болница препуна.

Министар је навео да ће вечерас или ујутру прве пацијенте примити и Институт за реуматологију и да је у тој здравственој установи на располагању више од 100 кревета за ковид пацијенте.

“Били смо принуђени да и Институт за реуматологију укључимо у ковид систем јер је велики број пацијената који захтевају болничко лечење у Београду”, рекао је Лончар.

Он је навео да је здравствени систем пренапрегнут, да су здравствени радници нон стоп у болницама, готово да не иду кући и не виђају породице, немају одмор…

Како каже, најтежа ситуација је у Београду, као и највећи проблем са болничким капацитетима, док у Нишу, Врању, Лесковцу, Крагујевцу, Новом Саду, Шапцу и Ужицу има довољно места у болницама.

“Направили смо за наредна два дана распоред у болницама, за озбиљан сценарио, ако се број оболелих не буде смањивао и ако не буде већи”, рекао је Лончар.

Министар је апеловао на грађане да поштују мере, и понашају се у складу са препорукама лекара, јер се, како је рекао, само на тај начин ситуција може побољшати.

Original Article