БЕОГРАД, 14.јула (Тањуг) – Опасно је говорити који лек лечи оболеле од корона вируса, то је клизав терен, казао је данас министар здравља Златибор Лончар .

Лончару је, наиме, упућено питање да ли је пацијентима који су лечени хлорокином провераван срчани ритам пре давања терапије, те колико међу умрлима има лечених хлорокином.

Министар је узвратио да би требало размислити пре него се постави такво питање:

„Нисам то рекао зато што немате право да поставите питање, већ што се тиме код неких људи уноси много тема за размишљање. Не знате да ли сте питање поставили зато што је део фармацеутске индустрије то хтео”, казао је он.

Замолио је све новинаре да улазе у “игру великих” фармацеутских кућа, те указао да су вести о ефинасности било ког лека углавном медијске, а не медицинске и научне.

Лончар је указао да се сваке две недеље могу читати спектакуларни натписи о неком леку који лечи корону.

„Онда акције тог лека ненормално скачу, и то траје пар недеља, а потом се добије информација да ипак није то прави лек. Замолио бих, због вас, да покушате да не уђете у ту игру. То је озбиљна игра великих. Опасно је говорити који лек лечи, то је клизав терен“, поручио је министар.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да је хлорокин само један од лекова који се налази у националном протоколу.

„За сваки лек предвиђене су индикације и контраиндикације, мере опреза. За сваки од лекова који се тренутно користи постоји читав спектар шта сме и када не сме да се користи. С ходно томе се прилагођава терапија за сваког појединачно“, објаснио је он.

Стевановић је потврдио да има пацијената који добијају хлорокин и додаје да је сигурно да има и пацијената који су добијали тај лек који су умрли.

„Али, сви ти пацијенти који су умрли били су лечени, неки хлорокином, неки другим лековима. Ниједан пацијент није премнуио а да му није дата најбоља могућа терапија коју смо имали“, указао је он.

Original Article