БЕОГРАД, 6. јула (Тањуг) – Привремена болница у Арени данас ће примити прве пацијенте, а у њу ће бити пребачени лакши пацијенти из ковид болница “Др Драгиша Мишовић”, Звездара, Земун, Бежанијска коса, и са Инфективне клинике, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

“Све капацитете у ковид болницама у Београду смо попунили и морали смо да нађемо решење до сутра ујутру, јер ће се сутра ујутру отворити Ортопедска болница ”Бањица” за ковид пацијенте. Договорили смо се данас да пацијенте који су доброг општег стања из ковид болница пребацимо у привремену болницу”, рекао је Лончар.

Он је додао да ће у пацијенти са лакшом клиничком сликом бити пребачени у Арену, како би ослободиил места у ковид болницама за теже пацијенте који се морају збринути током ноћи.

Лончар је навео и да је из Београда ноћас и јутрос деветоро заражених пребачено у болницу у Пожаревцу, јер су капацитети у главном граду попуњени.

Министар је објаснио да ће у ковид болницама у Београду данас бити ослобођено 90 до 100 места, а уколико то не буде довољно за ноћас, пацијенти ће бити збрињавани у Пожаревцу, а спремна је и болница у Смедереву.

Већ од сутра, како је рекао, биће отворена Ортопедска болница Бањица са 320 места.

“Нама је најважније да сваки пацијент који захтева болничко лечење буде збринут”, навео је министар и апеловао на грађане који имају симптоме ковид инфекције да не чекају и да се јаве лекару за помоћ у ковид амбулантама дома здравља.

Министар је навео и да ће све здравствене установе у Србији данас добити осму ревизију протокола о лечењу ковид пацијената коју су урадили инфектолози.

“Све здравствене установе у Србији добиће данас Протокол како се поступа и лечењу пацијената. Желимо да сваком пацијенту у Србији пружимо исте шансе за лечење и у Новом Пазару, Нишу, Београду, Краљеву, Чачку”, закључио је он.

Original Article