На гробљу на месту бившег логора за ратне војне заробљенике из Другог светског рата Шталаг III А, у граду Лукенвалде, свештеници Српске православне цркве из Берлина одржали су Видовдански помен.

Помену су присуствовали представници града Лукенвалде, верници Српске православне цркве, као и представници Амбасаде Републике Србије у Берлину, први саветник Иво Војводић и изасланик одбране пуковник Ненад Милојевић, који су положили ловоров венац на заједнички споменик подигнут свим страдалима у логору током рата, међу којима се налазе остаци 60 наших сународника, припадника Југословенске војске.

Први саветник Војводић је, захваливши се домаћинима на бризи о гробљу и спомен обележју, истакао да се и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чува сећање на наше сународнике настрадале у једном суровом рату. Међутим, то није само неговање културе сећања на страдале, већ уједно и опомена о томе какву патњу рат доноси, као и да борба за мир не сме да има цену.

Присутнима је такође прочитан говор градоначелнице града Лукенвалде Елизабет Херцог фон дер Хајде, која ове године није била у могућности да присуствује.

Original Article