(Last Updated On: July 30, 2021)

Изложба ,,Светска баштина Србије – српски средњовековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“ отворена је 30. јула 2021. године у простору Пасео де лас културас (Paseo de las Culturas) у централној авенији Реформа у Мексико Ситију.

Изложбу су отвориле министарка културе града Мексико Ситија Ванеса Бохоркес Лопес, генерална координаторка за питања међународне сарадње у Влади Града Мексико Ситија др Диана Аларкон и амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић.

На 40 панела представљен је део културне баштине Србије на Листи светске културне баштине УНЕСКО, укључујући комплекс Стари Рас и Сопоћане, са Петровом црквом и манастиром Ђурђеви ступови, манастиром Студеница, као и средњовековне манастире на Косову – Пећку Патријаршију, манастире Високи Дечани и Грачаница, цркву Богородице Љевишке у Призрену.

У уводним излагањима, наглашена је отвореност Владе Мексико Ситија да презентује културне садржаје других земаља грађанима мексичке престонице, у ком смислу ова изложба Републике Србије представља велики допринос разноврсности културне понуде у граду.

Истакнут је врхунски квалитет изложбе, коју је припремило Министарство културе и информисања у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије, те богатство приказаног садржаја, који ће свакако у великој мери приближити српску културу и историју грађанима Мексика.

Амбасадорка Цонић нагласила је значај који Србије придаје заштити свог културног наслеђа и сарадњи са УНЕСКО, чији је активни и одговорни члан.

Све присутне званице су, након свечаног отварања, обишле изложбу, уз презентацију амбасадорке Цонић, која је дала детаљне информације о представљеној српској баштини, уз посебан акценат на историјски оквир и значај ових културних споменика не само за Србију, као и на угроженост наших средњовековних манастира у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Догађају су присуствовали представници дипломатског кора, колеге из Министарства иностраних послова Мексика и других мексичких институција, генерални директор за Европу МИП Мексика Бернарда Агилара, генерални директор за Уједињене нације Едуард Харамиља, као и српски држављани који живе у Мексику.

Original Article