У Мелбурну је, у Храму сећања (Shrine of Remembrance) отворена изложба „Аустралијанци са Србима у Првом светском рату“, коју је, уз подршку Амбасаде Србије у Канбери, организовала Српско-аустралијска културна фондација.

Изложба, чији је аутор Бојан Пајић, обухвата збирку предмета и одликовања из Првог светског рата и низ уметничких радова, који приказују рат у Србији кроз скице, слике, литографије, постере и фотографије из тог времена.

Амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић је, отварајући изложбу, истакао да су се Србија и Аустралија бориле као савезници у оба светска рата и да се „ових нераскидивих веза управо кроз изложбу сећамо“. Указао је на бројне жртве које је Србија претрпела у Првом светском рату и да ћемо увек бити захвални онима који су допренели њеној борби за слободу.

Потомци двоје Аустралијанаца учесника рата , у својим врло емотивним говорима, истакли су да су њихови преци, све до своје смрти, гајили посебну наклоност и дивљење према Србији и српском народу, што су пренели и на своје потомке.

Поред ове изложбе привременог карактера, у Војном музеју Јужне Аустралије у Аделејду и Војном и колонијалном музеју у Марибороу (Квинсленд) припремљене су и мање поставке сталног карактера, посвећене Аустралијанцима из тих држава, који су се у Првом светском рату борили уз српску војску.

Original Article