Министар-Дачић-са-шефицом-дипломатије-Гане(Last Updated On: April 20, 2024)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министарком иностраних послова и регионалне интеграције Републике Гане Ширли Ајоркор Бочвеј, која борави у званичној посети Републици Србији.

У разговору је констатовано да две земље везује традиционално пријатељство, које датира из периода шездесетих година прошлог века, када су, као оснивачи Покрета несврстаних земаља, имале врло интензивне односе, а наша предузећа градила бројне објекте широм Републике Гане. 

Изражена је обострана спремност да се ова солидна основа надограђује заједничким снагама, посебно у светлу чињенице да у 2024. години обележавамо 65 година од успостављања дипломатских односа двеју држава.

Шеф српске дипломатије је захвалио Републици Гани на подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Министарка Бочвеј информисала је министра Дачића о актуелној ситуацији у земљи и региону. 

Упознала је са потенцијалима за развој билатералне сарадње у области економије,  пољопривреде, одбране, културе и другим. Позвала је компаније из Републике Србије да размотре могућност инвестирања у Републику Гану.

У оквиру посете, а поводом обележавања јубилеја успостављања дипломатских односа, двоје министара одржаће и предавање за полазнике Дипломатске академије Министарства спољних послова и студенте из Гане, који у оквиру програма “Свет у Србији” студирају у Републици Србији, а министарки Бочвеј биће уручена јубиларна персонализована поштанска маркица.

Read More