Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар састао се данас са директорима ковид болница у Србији.
Том приликом анализирана је тренутна ситуација у здравстеним установама, нарочито у погледу попуњености болнички капацитета за збрињавање ковид позитивних пацијената.

Констатовано је да је услед свакодневно великог прилива пацијената у ковид болнице, нарочито у Београду, здравствени систем у главном граду и даље изузетно оптерећен и под великим притиском, али и даље максимално функционалан у погледу збрињавања и лечења свих пацијената. Ковид болнице у Чачку и Шапцу су изузетно оптерећене великим приливом пацијената, те је направљен оперативни план прерасподеле пацијената ових установа у друге болнице.

Нови капацитети у Институту за медицину рада и Клиници за дерматовенеролигију КЦС су, након обављених неопходних припрема за прелазак у ковид систем рада, спремни и очекује се да данас или ујутру приме прве пацијенте.

Привремена болница у Арени ће у наредном периоду примати и пацијенте којима је потребна кисеоничка потпора, те је у току увођење инсталација неопходних за дистрибуцију кисеоника.

На састанку је још једном констатована неопходност јединства и потпуне примене свих епидемиолошких мера,у циљу контроле епидемије.

Original Article