(Last Updated On: August 30, 2021)

Министар спољних послова Никола Селаковић изразио је данас задовољство посетом земљама афричког континента која је трајала 11 дана, и током које је афричким пријатељима уручио српску донацију од преко 200.000 доза вакцина против коронавируса.

Шеф српске дипломатије је на Телевизији „Пинк“ рекао да је главни повод његове посете Африци било уручивање вакцина, али и навео да је Србија том приликом донирала и у храну, а да је уручио и позиве афричким званичницима на обележавање 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља у Београду 11. и 12. октобра.

„Србија, која је пре седам година била на ивици пропасти, данас захваљући озбиљној, одговорној и визионарској политици председника Александра Вучића, та Србија је дошла у ситуацију да пријатељима донира више од 200.000 вакцина“, рекао је министар Селаковић и навео да смо вакцине донирали Либану, Зимбабвеу, Замбији, Намибији и Анголи, а да су у међувремени испоручени контингенти вакцина Тунису и Ирану.

Осврћући се на посету Африци, министар Селаковић је навео да је делегација коју је предводио за 11 дана прешла 20.434 километра, што је око половине обима земљине кугле.
„Имао сам прилике да у име председника Александра Вучића и наше владе разговарам са четири шефа државе, са председницима Либана, Анголе, Намибије и Египта, седам министара спољних послова, са два заменика министра спољних послова, девет других министара у другим државама, једним начелником генераштаба, два председника владе и три председника парламента“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да су његове колеге из Африке изразиле велико дивљење и поштовање према ономе што је Србија успела да уради за претходних седам година.

„Србија има много пријатеља у свету, не треба да будемо само европоцентрични, не треба стално да гледамо само на западни свет, иако је то за нас важно, иако смо ми земља која је посвећена свом европском путу, и види себе као пуноправну чланицу ЕУ, али никада не смемо да заборавимо да су, рецимо, две земље које сам посетио, Зимбабве и Замбија, 1992. биле две од само шест држава које су се успротивиле увођењу санкција СРЈ“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Истакао је да све државе у подсахарској Африци које је посетио нису признале једнострано проглашену независност Kосова, а да су многи званичници искористили прилику да тај став понове у разговору са делегацијом Србије.

„Министар Зимбабвеа је рекао: ми поштујемо међународно право, посвећени смо поштовању Повеља УН, одлука Савета безбедности Уједињених нација и резолуција о Kосову и Метохији које су донете у СБ УН, али има једна ствар више, ми подржавамо Србију зато што вам верујемо, верујемо да сте у праву, верујемо у оно што се дешавало онако како сте нам ви представили. То је нешто што ће трајати. Било је потребно имати карактер, када многи то нису имали, и подићи руку за нашу земљу. Ми то треба добро да запамтимо“, поручио је министар Селаковић.

Kао други повод његове посете Африци, навео је уручење позива за учешће на обележавању 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, и нагласио да је уверен да ће се на том скупу у Београду 11. и 12. октобра окупити велики број шефова држава и министара спољних послова.

„Без обзира на епидемиолошке услове, поготово када се прича да Генерална скупштина УН неће заседати, имамо прилику да Београд постане та два дана центар света“, рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић посетио је током 11 дана турнеје и Либан, Египат и Јордан.

Испричао је да је посета Јордану била прва посета једног шефа дипломатије Србије после 30 година, да је Јордан једна земаља у којој немамо амбасадора и истакао да је Јордан на Блиском Истоку препознат као стуб стабилности

„То је држава са којом 30 година нисмо имали званичну комуникацију на високом нивоу. Наша делегација је дочекана срдачно, имали смо одличне разговоре“, рекао је министар Селаковић и додао да је делегација Јордана потвдила долазак у Београд 11. и 12.октобра, а да је уверен да ће пре краја године у Србију доћи и високи званичници Јордана.

Најавио је да ће Србија одредити почасног конзула у Јордану, а да ће размотрити и отварање амбасаде.

Поводом посете Египту, министар Селаковић је рекао да је имао част да га угости египатски председник Абдел Фатах Ал Сиси за кога каже да је озбиљан и велики лидер, који корацима од седам миља мења Египат.

„Са председником Сисијем сам разговарао сат и 40 минута. Чуо сам ствари које вас испуне поносом када вам председник моћне државе говори о нашем председнику и о томе шта се ради у Србији и изражава поштовање. То говори лидер државе који је започео и гради 14 потпуно нових градова, где је била пустиња, од тога један град је нова престоница Египта. Прави се Нови Kаиро, тренутно је само на том једном градилишту 140.000 радника“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да је за нас од кључне важности да дође до сусрета председника Сисија и Вучића, као и да су Србија и Египат традиционално пријатељске земље.

„На добрим традиционалним односима гради се будућност, будућност наших односа постоји. Треба искористити шансу, а за то је потребно да што пре угостимо председника Сисија“, каже министар Селаковић.

Истакао је да је током посете пријатељском и братском Либану видео озбиљне политичке проблеме са којима се суочава та земља која настоји да се опорави од финансијске кризе и експлозије у Бејруту пре годину дана.

У тим тренуцима, каже министар Селаковић, види се колико је важно лидерство и то да на челу државе имате озбиљног, стабилног човека и некога ко је у стању да прави вишедеценијске стартешке планове.

Original Article