Министар спољних послова Никола Селаковић посетио је данас Универзитет Ал-Азхар ал-Шариф у Kаиру, где је разговарао са замеником великог имама Египта и замеником секретара тог Универзитета Мохамедом Ал Дувајнијем.

Министар Селаковић је рекао да је тај универзитет стар више од хиљаду година, да је други најстарији универзитет у читавом арапском свету, а за заменика великог имама је навео да је човек невероватног образовања и невероватно широке културе.

“У току разговора са замеником великог имама показано је велико поштовање према Републици Србији, али и одато велико признање на односу и поштовању државе Србије према различитим конфесијама, према припадницима различитих религија које живе код нас, у нашој Србији, и изашло се и са неким конкретним понудама и приликама за јачање наше сарадње”, рекао је шеф српске дипломатије након састанка.

Пренео је да је доктор Дувајни, у име Универзитета Ал-Азхар ал-Шариф, понудио давање стипендија младим имамима из Србије, да долазе у Каиро да се образују, да унапређују своје знање, како на основним, тако и на постдипломским студијама.

Министар Селаковић је нагласио да се делегација Србије у Египту уверила на који начин ова најстарија образовна институција у Египту и у овом делу света даје озбиљан допринос борби против тероризма, екстремизма, различитих врста радикализама у оквиру тумачења „Kурана“, односно у оквиру ислама као религије.

“Допринос који ова институција даје очувању мира и стабилности на Блиском истоку и у читавом исламском свету је нешто невероватно важно. Оно што бих нарочито истакао јесте да је од самог великог имама Египта потекла идеја да се у Египту хришћани и копти више не називају мањином, већ да се називају равноправним грађанима, браћом, суграђанима, пријатељима”, каже министар Селаковић.

Истакао је да се слободно може рећи да је са овог универзитета потекао један нови талас освежавања односа у самом египатском друштву.

“Може се рећи да Ал-Азхар ал-Шариф у потпуности прати оно што јесте политика председника Египта Ал Сисија, а то је јачање унутрашње кохезије самог Египта, а онда и јачање улоге Египта у читавом арапском и исламском свету, али и у свету уопште”, закључио је министар Селаковић.

Након разговора са замеником великог имама, министар Селаковић је посетио опсерваторију у оквиру тог универзитета, за коју је навео да је једна веома озбиљна и савремена институција.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)