Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас у Лусаки више сусрета са званичницима афричких држава, који су у Замбију дошли како би присуствовали сахрани политичког творца независности и првог председника те државе Кенета Каунде.

Селаковић је најпре, уочи почетка државне сахране на стадиону у Лусаки, изразио саучешће председнику Замбије Едгару Чагви Лунгу, а потом је обавио и разговоре са високим званичницима афричких држава и представницима мултилатералних организација.

Министар Селаковић разговарао је, између осталих, са председницима Јужноафричке Републике Сирилом Рамафосом, Гане Наном Акуфо-Адом, Мозамбика Филипеом Њусијем , Намибије Хагеом Гејнгобом, Боцване Могвецијем Масисијем, Кеније Ухуруом Кенјатом и Малавија Лазарусом Чаквером. Селаковић се сусрео и са премијером Лесотоа Моекецијем Маџором, председником Парламента Етиопије Тагесеом Чафом, председавајућим Комисије Афричке уније Мусом Факијем Махаматом, генералном секретарком Комонвелта Патришом Скотланд.

Министар је у разговорима истакао да Србија и државе Африке имају вишедеценијске пријатељске односе.

Према његовим речима, Србијa жели да настави да даље унапређује сарадњу и негује пријатељске односе са афричким земљама, на темељима заједничких слободарских традиција.

Министар Селаковић је саговорнике информисао о предстојећем обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних у Београду, изразивши очекивање да ће афричке државе бити заступљене на највишем нивоу.

Селаковић је истакао да Србију и афричке земље нераскидиво веже опредељеност за мирољубиво решавање спорова, толеранцију, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног права, суверенитета и територијалног интегритета.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)