Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је од доласка у Њујорк на заседање Генералне скупштине УН имао веома значајне сусрете, међу којима је и радна вечера код високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља коме је још једном изнео став Владе Србије и председника Александра Вучића поводом кризе на северу Kосова и Метохије.

Шеф српске дипломатије је рекао да је сусрет са Борељом, са којим су разговарали о актуелним дешавањима у региону и европској перспективи за Западни Балкан, био још једна прилика да изнесе став Београда који је познат поводом кризе на северу Kосова и Метохије и посвећеност Владе Србије и председника Вучића очувању и изградњи мира, стабилности и безбедности, укључујући и безбедност Срба на Kосову и Метохији.

“Изразио сам наше неслагање и неприхватљивост изјава у којима се подједнако Београд и Приштина, као да су једнако својим активностима допринели актуелизацији ове последње кризе, позивају на смиривање тензија и да поставим питање шта смо ми то урадили да би до тих тензија дошло, али свакако да укажем на то да је Београд и те како посвећен дијалогу, али да нећемо прихватати никакве једнострано наметнуте потезе, поготово кроз криминалне активности и да такви потези обесмишљавају дијалог”, рекао је шеф српске дипломатије.

Нагласио је да Београд жели да настави дијалог, али да је потребно да се ствари врате на стање пре последњих дешавања

Сусрет са Борељом је, наводи министар Селаковић, био је и прилика да се чује нешто више о ономе како он као први човек европске дипломатије види даље активности ЕУ у односу на Западни Балкан.

“Наша борба се овде наставља, срешћемо се и са пријатељима широм света, томе и служи одржавање Генералне скупштине УН, а овде је прави понос заједно са амбасадором Марком Ђурићем и тимом Министарства спољних послова представљати Србију и борити се за наше интересе”, поручио је министар Селаковић.

Пренео је да је делегација Министарства спољних послова од доласка у Њујорк остварила неколико веома значајних сусрета, те да је имао прилику да се сретне са министрима спољних послова Туниса, Естоније, Боливије и Словеније.

Министар Селаковић је рекао да се данас састао са министарком спољних послова Гвинеје Бисао, да се састанци настављају са колегама из различитих држава, а да је за данас планиран сусрет са министром спољних послова братског и пријатељског Kипра.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)