У организацији Националне академије наука Белорусије (НАНБ) и Института за физику НАНБ, у Минску је свечано отворен XIII српско-белоруски симпозијум „Физика и дијагностика лабораторијске и астрофизичке плазме".

У раду овогодишњег симпозијума учествовала је научна делегација Универзитета у Београду у саставу: проф. др Братислав Обрадовић, проф. др Мирослав Кузмановић, др Драган Ранковић и др Ненад Сакан.

После стручних уводних излагања српског и белоруског копредседника Сипозијума, проф. др Братислава Обрадовића и проф. др Александра Чумакова, учесницима се обратио и привемени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Минску Александар Цревар. Он је истакао традиционално пријатељске односе Србије и Белорусије који се развијају у свим областима, укључујући и науку.

Указао је да се ове године обележава 25 година од одржавања првог српско-белоруског научног симпозијума и нагласио да Србија посвећује велику пажњу успостављању и даљем јачању веза научних заједница две државе, као и раду на заједничким пројектима и учешћу у научним истраживањима од обостраног интереса.

Као потврду наведеног, истакао је размену посета ресорних министара, редовне састанке српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу, годишње конкурсе за заједничке научно-техничке пројекте у организацији српског Министарства образовања, науке и технолошког развоја и белоруског Државног комитета за науку и технологију, као и активну сарадњу образовних институција и научних института две земље.

На крају излагања свим учесницима је пожелео успех у раду Симпозијума, као и у будућим заједничким пројектима и истраживањима.

Свечаном отварању Симпозијума су присуствовали секретар НАНБ, представници Државног комитета за науку и технологије, заменик директора Института за физику, бројни професори и студенти.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)