Данас је у Баварској државној библиотеци у Минхену, једној од најзначајнијих културно-просветних установа у Немачкој, отворена изложба „Вук и Немци“, коју организује Амбасада Републике Србије у Берлину.

Изложба, коју је на иницијативу амбасдорке Снежане Јанковић сачинила Вукова задужбина у Београду, представља својеврсно сведочанство о сарадњи Вука Стефановића Караџића са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других, као и о времену које је пре готово 200 година провео у Немачкој.

Изложба се одржава уживо (најава на: https://www.bsb-muenchen.de/veranstaltungen-und-ausstellungen/ausstellu… ), као и у дигиталном формату, и трајаће до 30. децембра 2022. године.

Ово је прво приказивање изложбе „Вук и Немци“, која ће, поред Баварске државне библиотеке, гостовати и у другим универзитетским и културним центрима широм Немачке.

Она је такође прва у низу активности које Амбасада планира да организује у сусрет 140. годишњици потписивања Конзуларне и Трговинске конвенције и успостављања односа између Краљевине Србије и Немачког Царства, при чему би централна манифестација, уз изложбу архивских докумената из тог доба, требало да се одржи крајем ове или почетком следеће године, док би током читаве 2023. године био обележаван овај значајан јубилеј.

Original Article