Амбасадор Републике Србије у Москви Момчило Бабић изабрао је за прву посету српској дијаспори у Руској Федерацији допунску Школу српског језика „Свети Ђорђе“.

Министар спољних послова Никола Селаковић, приликом званичне посете Москви у априлу 2021. године, покренуо је иницијативу за поновно отварање школе након готово две деценије паузе, која је убрзо реализована заједничком сарадњом директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арноа Гујона и Амбасаде Србије у Русији.

Амбасадор Бабић истакао да је школа отворена у рекордном року након посете министра Селаковића и уз свесрдну подршку Министарства спољних послова и наших људи у Москви, те да може да служи као понос нашем народу и нашој деци.

Бабић је рекао да ће се Амбасада Србије старати да школи континуирано помаже и указао да наша деца са задовољством похађају наставу и уче свој и језик својих предака, иако се настава одвија само недељом, како не би реметила њихово похађање редовних школа.

Најбољим ученицима су уручене дипломе и признања за постигнуте резултате, а амбасадор Бабић се посебно захвалио министру спољних послова Србије Николи Селаковићу, директору Управе Арноу Гујону, координаторки школе Весни Симић, учитељицама Тањи Барановић и Јелени Лалић, као и власнику ресторана „Дамил“ Ранки Илић, која је уступила простор за школу.

Амбасадор је изразио задовољство због прилике да присуствује настави и разговара са најмлађим Србима у Москви, истичући да ће их приликом прве посете Русији, посетити и председник Србије Александар Вучић.

Овом приликом, амбасадор Бабић разговарао је и са представницима српске дијаспоре, као и са родитељима деце која похађају наставу српског језика.

Претходно је у просторијама Амбасаде одржан први састанак са члановима српске пословне заједнице у Москви, на коме су донети закључци о даљој сарадњи и узајамној подршци матице и дијаспоре, као и о унапређењу економске сарадње Републике Србије са Руском Федерацијом.

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)