БЕОГРАД, 14. јула (Тањуг) – На респираторима је сада више млађих људи, него што је био случај у првом “пику” епидемије, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да је уопште више оболелих из млађе генерације.

“Све је више оболелих које сматрамо младим, у доби од 20, 30, 40 година. Њихово лечење траје дуже, клиничка слика им је прилично озбиљнија”, рекао је Лончар на прес конференцији.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић је такође указао да се сада код пацијената бележе теже клиничке слике, теже упале плућа, па самим тим и њихово болничко лечење траже дуже.

“Просечан узраст пацијената је мањи него у марту и апрлиу, просек је од 30 до 50 година. Највећи број пацијената тог узраста је на интензивној нези”, рекао је Стевановић.

Како је рекао, иако људи у старијој животној доби, посебно са придруженим болестима, имају лошију прогнозу, у последњих месец, месец и по дана, значајно је мање оболелих из старије узрасне групе.

То показује да они поштују мере превенције и чувају се, док је популација која се највише креће највише и заражена, њих је највише у ковид амбулантама, у болницама, на интензивној нези, у Арени, а, нажалост, и старосна структура оних који изгубе битку се помера ка млађим људима, рекао је Стевановић.

Original Article