Уз звуке “Боже правде” и “Тамо далеко” у извођењу војног оркестра из Дрездена, данас је у Kенигсбрику одржана свечаност поводом обнове Споменика српском војнику у Првом светском рату, подигнутом 1918. године.

На иницијативу амбасаде Србије у Немaчкој, немачко Удружење за старање о ратним гробљима је обновило споменик који се налази на месту некадашњег логора у Kенигсбрику, недалеко од Дрездена.

У тај логор је транспортовано 4.000 ратних заробљеника из Србије, од којих је 176 преминуло од последица тешког присилног рада, болести и исцпљености.

Споменик српском војнику је дело француског вајара Едмонда Делфоа, који га је извајао према лику двојице српских заробљеника.

Фигура одевена у тадашњу војну униформу приказана је у положају војника извиђача.

Током рата, у овај логор су интернирани и совјетски, француски и италијански заробљенци, али је српски споменик једини у том коплексу који приказује људску фигуру.

Свечаности су у име амбасаде Србије у Немачкој присуствовали конзул Милица Топаловић и војни изасланик, пуковник Ненад Милојевић, а са немачке стране присутнима су се обратили председник и потпредседница Парламента покрајине Саксонија Матијас Реслер и Андреа Домбоис, градоначелница Kенигсбрика Грит Трукса Рихтер, као и представници Удружења за старање о ратним гробљима, бригадни генерал Дирк Бакен и Дирк Рајц.

Овим свечаним скупом покрајина Саксонија одала је почаст српским заробљеницима који су у Првом светском рату интернирани у логоре на њеној територији.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)