Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Републике Конго Жаном Клодом Гакосом.

Министар Селаковић је захвалио колеги из Конга на учешћу на скупу Покрета несврстаних земаља који је јуче завршен у Београду, а за који је навео да је изузетно значајан и да је био веома успешан.

Шеф српске дипломатије је оценио да су билатерални односи традиционално добри и пријатељски, подсетивши да ове године обележавамо не само 60 година од прве конференције ПНЗ, већ и 60 година билатералних односа Србије и Конга. Истакао је да би две земље требало да одржавају добру динамику политичког дијалога и наставе са реализацијом посета на високом и највешем нивоу.

Такође, министар Селаковић је рекао да пажњу треба посветити и развоју економских односа, а као области у којима је могуће унапредити сарадњу навео трговину, пољопривреду и ИТ сектор.

Селаковић је саговорнику захвалио на принципијелном ставу у вези са непризнавањем тзв. Косова и доследном позиционирању по том питању у међународним организацијама.

Министар Селаковић је госта информисао о повећању броја стипендија које наша земља даје кроз програм „Свет у Србији“, позвао младе из Конга да искористе могућност бесплатног студирања у нашој земљи и изразио очекивање да ће тај вид сарадње у области образовања додатно унапредити односе наших држава и народа.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)