У организацији Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института „Матијас Ромеро“ Министарства иностраних послова Мексика одржана је видео-конференција на тему здравствене дипломатије.

На конференцији су учествовали српски експерт из Агенције за лекове и медицинска средства Србије Павле Зелић и професорка на Аутономном универзитету Мексика Марија Кристина Росас Гонсалес.

Српски експерт Зелић рекао је да је Србија од почетка пандемије реаговала брзо остварујући сарадњу како са земљама Истока, тако и са земљама Запада.

Према његовим речима, ниједна вакцина у Србији није могла бити одобрена без позитивне оцене српских стручњака, а то је пружило додатну сигурност грађанима.

Зелић је навео и да је Србија у раној фази започела процес донирања вакцина земљама у региону.

Професорка Росас Гонсалес истакла је да здравље људи превазилази националне границе и укључује питања људских права, једнакости, безбедности и трговине.

Такође, Росас Гонсалес указала је и на значај мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности.

Конференција на тему здравствене дипломатије је четврта активност која је реализована од потписивања Меморандума о сарадњи две дипломатске академије од почетка ове године.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)