Потпредседница владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и председник аутономног региона Фриули Венеција Ђулијо, Масимо Федриго данас су у Трсту отворили изложбу посвећену научнику Николи Тесли под називом „Никола Тесла: човек из будућности“ пред амбасадором Србије у Италији, градоначелником Трста и других званичника.

Изложба је приређена у организацији Удружења српске културне омладине из Трста у сарадњи са Музејом Николе Тесле из Београда, а нова поставка има за циљ да прикаже живот и стваралаштво једног од највећих проналазача 20. века.

Министарка Гојковић је поздравила све присутне и изразила задовољство што има прилику да се обрати на овако значајном и свечаном догађају и притом отвори важну изложбу.

„Околност да се изложба посвећена великом научнику одиграва у "граду науке" даје јој додатну вредност и симболику. Истовремено, путем ове поставке једна од најзначајнијих личности нашег народа присутна је у граду у коме је српска заједница оставила траг“, истакла је Гојковић.

Она је напоменула да је живот, лик и дело великог светског и српског проналазача већ небројано пута описани, насликани и екранизовани.

„Ипак, феномен Тесла и 80 година од његовог одласка наставља да привлачи научнике и уметнике, као и да буди знатижељу најшире јавности. Многи писци, вајари, композитори, филмски и позоришни ствараоци или цртачи стрипова били су и још увек су инспирисани његовом ванвременском појавом“, подвукла је министарка културе.

Федриго је изјавио да је овај догађај прилика да се појачају културни, научни и економски односи Србије и регије Фриули Венеција Ђулијо.

Отварању изложбе су присуствовали амбасадор Србије у Италији Горан Алексић, генерални конзул у Трсту Ивана Стојиљковић, председник српске православне општине Златимир Селаковић, као и директор музеја "Никола Тесла" у Београду Ивона Јевтић.

Иако није био најављен, на изложби се појавио и градоначелник Трста, господин Роберто Ди Пјаца, који је, како је изјавио извештачу Танјуга, био очаран достигнућима великог светског научника Тесле.

Како је Пјаца рекао, од Тесле увек може нешто ново да научи, као што је данас сазнао многе детаље, на посети ове изузетне изложбе.

Нова изложба о нашем великом научнику отворена је у елитном простору Магазин 26, у старој луци, још из времена Аустро-Угарске, а Трст је 2020. године био научни центар Европе.

Председник Удружења младих Срба из Трста Илија Јанковић, рекао је за Танјуг да је изложбу реализовало Културно удружење српске омладине овог града, уз помоћ 24 партнера у граду науке.

„Налазимо се у новој зони града која је прошле године постала званично део града Трста у пуном развоју, где ће највероватније бити преусмерене све установе које се баве науком, технологијом и иновацијом овог града“, изјавио је Јанковић.

Аутономна регија Фурланија-Јулијска крајина или Фриули Венеција Ђулија је једна од 20 покрајина Италије и једна од 5 аутономних области са специјалним статусом.

Министарка културе Србије и Федриго су у четвртак имали састанак у Трсту, када га је она позвала да посети Србију и Музеј Николе Тесле, који чува комплетну научникову заоставштину.

Такође је тада истакла да је циљ Србије да сагради нову зграду музеја посвећену великом научнику, који је задужио цео свет, како би сви предмети били пред очима српске и светске јавности.

Главни град покрајине је град Трст, а други по величини и значају Удине.

Изложба „Никола Тесла: човек из будућности“ ће трајати до 10. октобра.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)